0
Fotocredits: 'Plates', eak_kkk via Pixabay

Flash PerspectiefServies zonder herrie, maar het is niet duurzaam

Servies dat niet meer zo'n kabaal maakt. De Franse start-up QUIET maakt ‘stil' serviesgoed. De bovenkant van het servies is gemaakt van gehard glas, de onderkant van een elastomeer.

De oprichters van QUIET hebben zelf gezamenlijk 40 jaar ervaring in grote restaurantkeukens. In die branche zagen ze dat schelle geluiden van kletterend servies stress en gehoorschade veroorzaken bij afwassers. Het geluid is niet monotoon. De koppen en borden veroorzaken onverwachte geluidspieken. Die kunnen oplopen tot tussen 95 tot 105 decibel. Vanaf 100 decibel voelen we ons niet prettig meer.

Om het servies te ontwikkelen, schakelde de start-up de universiteit van Lyon in. De productie was een hele uitdaging. Servies staat in de vaatwasser bloot aan hoge druk, hitte en chemische schoonmaakmiddelen. De twee lagen van het stille servies moeten dat allemaal kunnen doorstaan. Daarnaast mogen geen etensresten aan de onderkant van het servies blijven plakken.

Zodra Quiet het eerste servies in de verkoop deed, stroomde de aanvragen binnen. Een schot in de roos dus. Maar het ging te goed. De start-up moest stoppen met het accepteren van nieuwe orders, omdat het de grote vraag nog niet aan kon. Tegen het eind van het jaar hoopt het bedrijf dat wel te kunnen en in 2025 wil het buiten Frankrijk gaan verkopen.

Het enige probleem aan het servies: het is niet recyclebaar. Glas recyclen is mogelijk, maar elastomeren recyclen niet. Wat fijn is voor je oren, is daarom nog niet duurzaam.

@journalsudouest ???? Sophie Moritel a créé QUIET, une start-up qui fabrique de la vaisselle silencieuse pour améliorer le quotidien des agents en restauration collective. Après cinq ans de recherche, développement et expérimentation, la marque s’apprête commercialiser sa première série. #innovation #vaisselle #assiette #entreprise #quiet #startup #sudouest #bruit #news #infos ♬ son original - Sud Ouest

AD - DPG Media Privacy Gate, 3 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.