0
Fotocredits: Scotty met Wallace-tartan, collage FM

Flash Dagelijkse KostScotty verdwijnt, maar de ruit komt terug

Scotty kennen we allemaal, het iconische rood-zwart-geel-geruite bekertje dat overal in Nederland uit koffieautomaten komt rollen op kantoren, in ziekenhuizen en zelfs gevangenissen.

Maar met de nieuwe Europese regels voor duurzaamheid dreigt het papieren koffiebekertje met z'n plastic coating, te verdwijnen. Reden voor Trouw op zoek te gaan naar de oorsprong van Scotty. Wat blijkt? De ruit is Schots, erkennen de Schotse tartan-historicus Peter MacDonald en James Wylie, curator van het Victoria & Albert-designmuseum in de Schotse stad Dundee waar dit jaar een grote tentoonstelling gewijd wordt aan het wereldwijde succes van de Schotse ruit. De 'Wallace'-ruit. Maar hoe die ruit op een in Nederland wereldberoemd koffiebekertje terecht is gekomen, is hen een raadsel.

De oplossing van dat raadsel ligt in Groenlo. Daar verhuisde na de oorlog de in de jaren '30 opgerichte cartonagefabriek Monocon naar toe. En daar maakte toevallig de Amsterdamse striptekenaar Jan Dirk van Exter net de muurschilderingen in de bedrijfskantine. Op de vraag of hij niet een geschikt idee had voor een mooi, universeel patroon voor koffiebekertjes, kwam Van Exter met een Schotse ruit. Eerst nog rood, groen, blauw en bruin. Pas toen iemand van de verkoopafdeling bedacht dat de beker meer kleur kon gebruiken, werd het kenmerkende gele lijntje toegevoegd. "Toen sprong-ie er gewoon uit tussen alle andere bekertjes", zegt oud-werknemer Bennie Brockötter haast vertederd.

Verdwijnt Scotty straks? Welnee, er zijn plannen voor een variant die in de vaatwasser kan, en voor een wegwerpbeker "waaruit je kunt drinken met hetzelfde gevoel als uit een kartonnen beker". Daar prijkt straks gewoon de Schotse ruit weer op.

Trouw - Met uitsterven bedreigd: Nederlands bekendste koffiebeker. Wat is het verhaal achter Scotty?, 8 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.