0
Fotocredits: Vliegende champagnekurk, Tom Parnell, via Flickr

Flash Dagelijkse KostSchroefdop op champagne tegen oogletsel

Heb je de champagne al in huis gehaald voor de jaarwisseling? Zet bij het ontkurken van de fles dan maar vast de veiligheidsbril op die je natuurlijk al klaar hebt liggen voor het afsteken van je vuurwerk. Oogletsel door kurken is namelijk een vaak over het hoofd geziene maar substantiële bedreiging voor de ooggezondheid, schrijven Britse onderzoekers in het kerstnummer van de BMJ.

In een fles champagne (of mousserende wijn) is de druk ongeveer drie keer zo hoog als in een standaard autoband. Dat is genoeg om een kurk in minder dan 0,05 seconde naar een oog te schieten, een snelheid van 80 kilometer per uur te bereiken en tot 13 meter ver te lanceren. En het komt vaker voor dan je denkt, zeggen de onderzoekers. Kijk maar naar de Giro d'Italia van 2022. Daar opende de Keniase wielrenner Biniam Girmay een fles prosecco waarbij de kurk op zijn oog knalde. Hij moest de volgende dag opgeven, aldus de DailyMail.

De BMJ-auteurs hebben een simpele oplossing voor ogen. Een schroefdop.

Prosecco is inmiddels volop te koop met schroefdop. Zit op jouw fles bubbels een kurk? Koel de fles dan voor het openen om de druk en de snelheid van de kurk te verminderen, houdt de fles in een hoek van 45 graden van jezelf en anderen weg. Draai met een schroevende beweging de kurk uit de fles en houd tegelijk neerwaartse druk op de kurk om zijn opwaartse kracht tegen te gaan. Gelukkig Nieuwjaar!

BMJ - Cheers not tears: champagne corks and eye injury, 29 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.