0
Fotocredits: 'Whisky', Pexels

Flash Dagelijkse KostSchotse minimumprijs voor alcohol fors omhoog

De minimumprijs voor alcohol in Schotland gaat met 30% omhoog. Ministers in Edinburgh zullen naar verwachting bevestigen dat de minimumprijs per eenheid alcohol vanaf begin mei van 50p (€0,59) naar 65p (€0,76) zal stijgen, aldus The Guardian.

Dat betekent dat de goedkoopste fles Schotse whisky in plaats van £14 (€16,39) nu £18.20 (€21,31) gaat kosten.

Schotland was het eerste land met een minimumprijs voor alcohol. Volgens Schotse gezondheidsorganisaties heeft de minimumprijs tot een daling van 13,5% van het aantal sterfgevallen door alcohol geleid, in vergelijking met het verwachte aantal zonder minimumprijs.

Niettemin is het aantal sterfgevallen door alcohol in Schotland de afgelopen 3 jaar met 25% gestegen en is het aantal mensen dat in behandeling is voor overmatig alcoholgebruik in 10 jaar tijd met 40% gedaald. Daar moest de Schotse overheid dringend wat aan doen volgens de organisaties.

Voorspelbaar: de belangenorganisaties voor de alcoholindustrie zijn tegen de maatregel. Zij stellen dat het een ineffectieve, oneerlijke en onrechtvaardige maatregel is. Volgens de belangenorganisaties kun je veel beter gerichte maatregelen onder alcoholisten nemen en hoef je niet de gehele samenleving op veel duurdere drank te trakteren.

De minimumprijs is op dit moment geen taks of heffing: de extra opbrengsten gaan gewoon naar de slijter. Dat wil de Schotse Labour partij veranderen. De partij wil de verkopers meer gaan belasten, zodat de opbrengsten van de alcoholheffing naar projecten gaan om alcoholverslaving tegen te gaan.

The Guardian - Scotland expected to raise minimum alcohol price by 30%, 5 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.