1
Fotocredits: ‘School uniforms in England’, Ken

Flash GezondheidSchooluniformen laten jonge meisjes minder bewegen

Kinderen die schooluniformen dragen, bewegen minder dan leeftijdsgenoten zonder deze kledingvoorschriften.

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge haalden de fysieke activiteit van meer dan 1 miljoen kinderen tussen 5 en 17 jaar uit 135 landen door hun computers en vergeleken de resultaten met het aantal kinderen in landen waar schooluniformen worden gedragen.

Jongens halen 1,5 keer vaker dan meisjes de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen 60 minuten beweging per dag. Bij jonge kinderen in uniformlanden is het verschil tussen jongens en meisjes bijna dubbel zo groot.

Het verschil speelt volgens de, nogal grove, analyses geen rol meer op de middelbare school. De onderzoekers verklaren dat doordat kinderen in de basisschoolleeftijd nog geen gymles krijgen en het moeten hebben van hun dagelijkse activiteiten. Middelbare scholieren krijgen wel sportlessen en krijgen daar een belangrijk deel van hun lichamelijke activiteit van.
Dat zou betekenen dat jonge meisjes niet goed een radslag durven te doen, te spelen op het klimrek of te fietsen op een winderige dag als ze een rok of jurk dragen.

Verder onderzoek moet uitwijzen of het inderdaad de rok is, of dat bijvoorbeeld de stof of de schoenen de bewegingsvrijheid van meisjes tegenhoudt. Zo kan uitgezocht worden of bijvoorbeeld een broek voor meisjes hen meer laat bewegen.

NewScientist - School uniforms may prevent children from getting enough exercise, 18 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 18 feb '24
  • 20:12

Terug van weggeweest?
Frankrijk start binnenkort een proef op een aantal scholen (87) met schooluniformen. Lijkt mij onwaarschijnlijk dat de meisjes dan minder gaan bewegen; min of meer sportieve kleding met een broek. De schoolkleding die door de overheid wordt betaald, heeft tot doel is de "ongelijkheden uit te wissen", en om "de beginselen van neutraliteit en seculariteit" te respecteren. Hoofddoekjes worden al enige tijd niet meer op scholen gedragen.

Voorlopig zal het experiment plaatsvinden in 59 scholen in verschillende steden. Hieronder vallen kleuterscholen, basisscholen, collèges en lycées. Er zijn zo'n 20.000 tot 25.000 leerlingen bij betrokken. Bij positieve bevindingen wil Macron het op grote schaal invoeren.

De kosten hiervan bedragen €200, maar de ouders betalen niets. De helft wordt gefinancierd door de staat en de andere helft door lokale overheden. Lokale overheden kunnen de uniformen ook personaliseren met wapenschilden.
De outfit is gekozen om sober en comfortabel te zijn op een 'sportieve' manier, zoals Le Figaro meldt. Het basispakket bestaat uit vier witte of grijze poloshirts, twee marineblauwe truien en twee antracietgrijze broeken. Voor kleuterleerlingen zal de kit een kiel bevatten.

De nieuwe minister van Onderwijs was vandaag te gast op BFM-tv

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.