0
Fotocredits: 'Grapevine Trunk Disease', WineAnorak

FlashSchimmels in wijnstok kunnen ‘BOEM!’ doen

Jaarlijks is er zo'n $1,5 miljard schade in wijngaarden wereldwijd als gevolg van zogeheten 'Grapevine Trunk Diseases' (GTD). Onderzoekers hebben ontdekt waarom die wijnstokkanker, die soms wel 30% van de druivenstokken in een wijngaard van binnenuit laat verrotten, optreedt.

Verschillende schimmels blijken in een 'consortium' samen te werken, waarbij sommige soorten ijzermoleculen reduceren (van Fe3+ tot Fe2+) en andere waterstofperoxidemoleculen produceren. Gecombineerd vormen die twee moleculen een soort 'bom', die de houtige structuren bestaande uit cellulose en lignine opblaast zodat de schimmels zich te goed kunnen doen aan de suikerhoudende vloeistof die overblijft van de celstructuren die ooit de wijnstok zelf overeind hielden.

De ontdekking van dit mechanisme is misschien meteen een oplossing: breng geselecteerde 'goede' bacteriën en schimmels, die antioxidanten en chelaatvormers produceren, in de wijngaard. Antioxidanten en chelators worden vaak aan voedingsmiddelen - zoals ontbijtgranen - toegevoegd om ze vers te houden. Ze onderbreken de productie van gereduceerd ijzer en waterstofperoxide en vangen ook nog eens vrije zuurstofradicalen af. Schimmels met schimmels bestrijden dus.

ScienceDaily - Wine-drinkers of the world rejoice! New research finds key to billion-dollar problem: International research collaboration unlocks the mystery of Grapevine Trunk Diseases, 28 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.