Fotocredits: 'Bitterballen', Skitterphoto via Pixabay
FlashDagelijkse KostScherpe klanken associëren we met scherpe smaken
Welke snack zou pikanter zijn? Een moelastaaf of een tezzipunt? De middelbare schoolleerling Sil De Backer deed onderzoek naar klanken en smaken en won daarmee de Olympiade Nederlands, een initiatief van de universiteiten van Antwerpen en Utrecht.
De Backer hield een enquête onder 850 respondenten. Als leidraad voor zijn onderzoek nam hij het Bouba/Kiki-effect, zie de video onderaan. Een effect waarbij we ronde vormen associëren met ronde klanken en scherpe vormen associëren met scherpe klanken. De Backer onderzocht of deze associatie niet alleen zichtbaar was bij vormen, maar ook bij smaken. In de enquête presenteerde hij 10 zelfverzonnen frituursnacks. De respondenten moesten aangeven welke vorm goed bij de snack paste en hoe scherp ze verwachten dat de snack zou zijn.
Uit het onderzoek bleek dat we inderdaad scherpe klanken associëren met scherpe smaken. Een grote meerderheid verwachtte dat de tezzipunt pikanter zou zijn dan de moelastaaf. Scherpe klanken als z en i wekken de associatie op met scherpe smaken, terwijl ronde klanken als m en oe doen denken aan een romige en zachte smaak.
De Backer zag geen verschil in leeftijd, gender of tussen mensen die vegetarisch waren of niet. Het effect is dus universeel.
De resultaten van het onderzoek doen natuurlijk meteen denken aan de oer-Hollandse, niet-bittere, bitterbal. Die naam is naar verluidt ontstaan omdat de gefrituurde ragout een perfecte aanvulling was op een bittertje.
#4 je klinkt wel erg boos Astrid. Eten van ver weg in Nederland komt natuurlijk niet van asielzoekers. Daar wil het gros van Nederland zich niet mee associëren, laat staan iets van overnemen. Voorzover mij bekend nemen arbeidsmigranten en toeristen van eigen land het gros van het eten uit het buitenland mee. En dan hebben we het nog niet eens over alle kookfilmpjes op YouTube. Maar dat hoef ik jou toch niet uit te leggen, dat snap jij zelf ook wel.
Waar komen exotische namen voor gerechten vandaan? Niet uit Nederland, dat is toch echt van buitenaf en wat van buitenaf komt neemt zijn eigen gerecht MET EEN NAAM mee. Ik vraag me af waarom ik dit nou toch weer uit moet leggen, mensen snappen werkelijk niks meer
Oooooooooooooow, nou voor mij klinken ze meer als iets wat uit exotische oorden meegelift is met welke asielzoekers dan ook. Als deze namen de smaak moeten bepaolen zou ik tegen alle 4 zeggen: GATVER! Klinkt voor mij echt niet als iets wat ergens naar zou smaken, misschien ben ik te ouderwets hiervoor?
Astrid, dat zijn ook geen bestaande snacks. Het gaat er juist om hoe ze klinken: tezzi en kiki klinken hard/scherp en worden geassocieerd met scherpe smaken of hoekige vormen. Bouba en moula klinken zacht en worden geassocieerd met minder scherpe smaken en rondere vormen
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.