0
Fotocredits: Saharazand, Fréderique Pruim voor FL Media

Flash PerspectiefSaharastof ‘vliegtuig’ voor schimmels en bacteriën

Saharastof bestaat niet alleen uit zand, maar voert ook honderden bacteriën en schimmels met zich mee. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Die kleine organismen vliegen de hele wereld over op de rug van het stof en verspreiden zich breeduit door de atmosfeer. Zo kampt Zuid-Europa op dit moment met een bruine lucht door Saharastof.

De Amerikaanse onderzoekers bestudeerden monsters van Saharastof genomen in Houston, Texas. In die samples vonden ze genetisch materiaal van 117 bacteriestammen en 164 schimmelstammen. Een aantal van die bacteriën en schimmels waren ziekteverwekkers, zoals Aspergillus fumigatus. Of Zuid-Europa nu dus moet oppassen is de vraag. De onderzoekers konden niet vaststellen of de bacteriën en schimmels nog levensvatbaar zijn.

Niet eens de hoeveelheid stof die overgewaaid was, bleek de belangrijkste indicator voor de hoeveelheid bacteriën en schimmels die aanwezig waren in de monsters. De aanwezigheid van elementen, met name calcium, bleek de belangrijkste indicator. Calcium werkt als een soort voedingsstof of invloedsfactor die bepaalt welke bacteriën en schimmels kunnen groeien en hoe ze zich ontwikkelen.

Overigens doet Saharastof niet alleen maar kwaad. Het kan ook een matigende invloed hebben op de klimaatverandering, doordat het het broeikasgas methaan bindt.

Phys.org - Unseen travelers: Dust storms may spread bacteria and fungi around the world, 31 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.