1
Fotocredits: Lemon prices in Moscow, Brateevsky, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Flash Dagelijkse KostRussische supers liggen vol maar geen Rus kan het betalen

De schappen van Moskouse supermarkten liggen vol met een overvloed aan fruit, groenten, kaas en vlees. Tot ontsteltenis van de burgers voor wie de winkels gevuld worden, want zij kunnen zich de boodschappen niet veroorloven.

De Russische economie voelt de gevolgen van de inval van Rusland in Oekraïne en de door het Westen opgelegde sancties. Om de inflatie onder controle te krijgen en de wisselkoers van de roebel te stabiliseren verhoogde de Russische Centrale Bank dit jaar al 4 keer het belangrijkste rentetarief. De laatste keer was de verhoging zelfs een opmerkelijke 15%. De bank voorspelt nu een inflatie voor dit en volgend jaar van 7,5%.

Moskovieten wantrouwen de cijfers, schrijft The Independent. Ze denken dat het verbloemende propaganda is. Volgens de krant denkt de gewone Moskoviet dat de prijzen voor essentiële producten als vlees, zuivel, groenten en fruit met minstens 25% zijn gestegen. In een jaar tijd stegen de prijzen van kool en sinaasappels bijvoorbeeld met meer dan 70%. "Soms sta ik gewoon versteld van prijsschommelingen", zegt een klant. De defensie-uitgaven drukken de komende drie jaar weer fors op de Russische economie. De Russische consument vreest daarom dat de prijsstijgingen zullen aanhouden.

De schappen mogen dan vol zijn, maar voor een groot deel van de Russische consumenten voelt het alsof hun portemonnee net zo leeg is als hun winkelwagentje.

Independent - Russian supermarkets are full of fruit and vegetables. But shoppers can?t afford it, 29 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 2 dec '23
  • 21:11

Lange rijen om eieren te bemachtigen: Clip.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.