2
Fotocredits: 'Robot chef', Creative Commons

FlashRobots vragen geen loon maar zijn wel duur

Flippy de burgerbakker, Sippy of Chippy; ze nemen geen pauzes, onttrekken zich nooit als de baas niet kijkt, melden zich niet ziek of leunen zwaar op de ziektekostenverzekering van het bedrijf. Maar ze zijn ook allesbehalve goedkoop en hebben een 'robotondersteuningsspecialist' nodig. Want ook Flippy raakt wel eens in paniek of verliest zijn verstand.

De meer dan 200.000 Amerikaanse fastfoodrestaurants hebben klandizie genoeg, maar niet genoeg mensen om het werk te klaren. De machine learning robots met hun gelede armen en meerdere camera's blinken uit in geestdodende taken. Ze zijn bovendien ideaal voor nachtdiensten en klagen niet over beloning, veiligheid en loopbaanontwikkeling. Aan de uitbaters om uit rekenen of het robotpersoneel de investering waard is en wat kunnen het in de toekomst voor werk kan doen. Ze vragen geen loon en vakantiegeld, maar kosten wel een lieve duit: $50 miljoen ontwikkelingskosten, $5.000 installatiekosten en $3.500 huur per maand. Om dat eruit te halen moet de robot 24 uur per dag kunnen worden ingezet. Flippy teveel verschillende taken geven blijkt daarbij juist niet kosteneffectief.

Washington Post - Access Denied, 24 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 28 sep '22
  • 21:54

Alleen jammer dat die robots hyperspecialitsch zijn en niet even de vloer kunnen dweilen, voorraad halen, monsters nemen ed. personeel is flexibel inzetbaar en blijft nodig.

Wat doen we bij storingen, kan het personeel dan overnemen of is kennis/kunde dan al weg met het huidige snelle verloop?

Ilse Reus
Ilse Reus Redactie Foodlog
  • #1
  • 28 sep '22
  • 16:13

Chippy gaat vanaf oktober tortilla chips bakken. Dit gaat hij doen voor de Amerikaanse keten Chipotle in een vestiging in Californië.

Of de robot ook landelijk voor de keten wordt ingezet is afhankelijk van de feedback van werknemers en klanten die hun tortilla chips van Chippy geserveerd krijgen, schrijft
engadget.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.