0
Fotocredits: Microplastics in water, AI-generated, DALL-E

Flash PerspectiefRobots verwijderen nanoplastics uit laagje water

Tsjechische onderzoekers hebben piepkleine robotjes ontwikkeld die nanoplastics uit water kunnen verwijderen. We weten nog weinig van het effect van nanoplastics op onze gezondheid, maar dat ze in groten getale aanwezig zijn in het water is inmiddels duidelijk.

De onderzoekers bouwden robots van ongeveer 200 nanometer uit magnetisch materiaal. Deze robots stopten de onderzoekers in 5 milliliter water gevuld met miljarden stukjes nanoplastics. Vervolgens stelden de onderzoekers het water bloot aan een magnetisch veld, waardoor de robots gingen bewegen. Door elektrostatische aantrekkingskracht bleven de nanodeeltjes aan de robots plakken.

Om te zien hoeveel nanoplastics de robots verwijderden, voegden de onderzoekers een kleurstof toe. Die kleurstof deed het plastic rood opgloeien. Voordat de onderzoekers de robots aan het water toevoegden had het water een rijke rode kleur. Nadat de robots twee uur in het water hadden rondgezwommen, was het water lichtrood geworden. Daaruit leidden de onderzoekers af dat de robots circa 90% van de nanoplastics wisten te verwijderen.

De volgende stap is onderzoeken of de robots ook effectief ingezet kunnen worden in praktijkomgevingen. In de oceanen zwerven bijvoorbeeld veel verschillende soorten nanoplastics met verschillende vormen en groottes.

NewScientist - Swarm of nanorobots can remove tiny plastic fragments from water, 5 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.