2
Fotocredits: 'Perzische berenklauw', 阿橋 HQ

FlashReuzenberenklauw grondstof voor papier

Het is een exoot maar heeft zich in Nederland gevestigd. De reuzenberenklauw. Sappen uit het blad kunnen pijnlijke allergische reacties veroorzaken bij mensen. Een plaag. En als je een plaag niet opeten kan is er misschien toch iets van te maken. Zo dachten ze bij het twee jaar geleden opgerichte Grondstoffen Collectief Almere. De plant heeft sterke vezels en van vezels kun je om te beginnen papier maken. Dat is al gelukt. Maar Almere wil nog meer.

RTLnieuws - Primeur in Almere: papier gemaakt van berenklauw, 31 okt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #2
  • 1 nov '19
  • 4:28

"Reuzenberenklauw wordt gedroogd met zaadschermen en al". Al sinds de jaren 70 als ik me goed herinner, of nog eerder.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 31 okt '19
  • 23:10

Geen grondstof voor papier maar juist wel eetbaar is de gevreesde Japanse Duizendknoop. Terwijl verschillende gemeenten met man en macht de Japanse duizendknoop bestrijden, blijkt dat de levende stokken van de plant nog steeds verkocht worden bij verschillende bloemisten. Een nog niet goed verdroogde stengel of delen daarvan kunnen zich nog wortelen als ze ergens op of in de grond geraken. Pas veel later heb deze invasieve exoot dan ineens in je tuin.

Maar ook de Reuzenberenklauw wordt gedroogd met zaadschermen en al voor decoratieve doeleinden. Met name de zaden hiervan veroorzaken de verspreiding.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.