Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashSpermareus beheert ook het stierenstamboek

De op-één-na grootste producent van stierensperma maakt al jaren bezwaar tegen de dubbelrol van de grootste in stierensperma. CRV, de grootste, beheert ook het stierenstamboek waarin de eigenschappen van stieren worden vastgelegd. Ook van de stieren van KI Samen, de op-één-na grootste fokstierenhouder. Zo kan CRV, denkt KI Samen, de grootste zijn eigen stieren beter aan de man brengen. Een rechtszaak wordt het. De belangen zijn groot. Per jaar verkopen de twee samen bijna twaalf miljoen rietjes bevroren sperma. De reus 11 miljoen, klein duimpje ’slechts’ 800.000.

NRC - Hoe eerlijk is de handel in stierenzaad?, 11 jul 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #2
  • 12 jul '19
  • 10:21

Rene Smit,

2,- voor een stier die niet echt bijzonder is tot over de 100,- voor iets speciaals tot over de paar 100 voor een stier die achteraf enorm goed fokte maar waar de spermavoorraad op is en er dus links of rechts nog maar een enkel rietje aanwezig is voor een embryo-spoeling. Het is wel big bussines er zijn top-stieren die springen enkele keren per week a 300-400 rietjes per keer en soms een levensproductie van meer dan een miljoen rietjes totaal, de productiekosten zijn nog geen 1,- per rietje.

Ki-samen heeft m.i. gelijk. Als het niet transparant en niet controleerbaar is welke dochters meegenomen worden in de fokwaardeberekening dan kan een ki-organisatie makkelijk haar eigen stieren als veel en veel beter rangschikken t.o.v. de andere bedrijven.

Ki-samen wil volgens mij een onafhankelijk instantie die de gegevens verzameld en fokwaardes berekend, dus geen slager die zijn eigen vlees keurt.

Rene Smit
Rene Smit toerisme / yoga / horeca
  • #1
  • 12 jul '19
  • 9:41

Wat kost zo'n rietje? (orde van grootte?)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.