1
Fotocredits: Butter chicken, Chris Pople, via Flickr

Flash Dagelijkse KostRestaurants vechten om butter chicken

Wie is de bedenker van butter chicken? India is in rep en roer vanwege de rechtszaak tussen twee restaurants die allebei claimen het gerecht te hebben bedacht.

Butter chicken werd onwijs populair via TikTok. Dat is ook niet gek als je kijkt naar de ingrediënten: een curry van kip, het meest gegeten stukje vlees, in een saus van boter en room.

De familie Gujral van restaurant Moti Mahal beweert dat het recept is bedacht door hun grootvader Kundan Lal Gujral. Volgens de familie opende hij in de jaren '30 van de vorige eeuw een restaurant in Peshawar, wat nu Pakistan is. Daar zette hij het originele recept voor het eerst op de kaart. Moti Mahal verhuisde in 1947 naar Delhi toen Brits-Indië werd opgedeeld in India en Dominion Pakistan.

Restaurant Daryaganj beweert dat hun grootvader samen met Gujral in het restaurant in Delhi het gerecht ontwikkelde en daar pas voor het eerst de echte butter chicken op de kaart kwam. De familie Gujral vraagt een schadevergoeding van omgerekend €220.000 en wil dat Daryaganj toegeeft dat Gujral het gerecht heeft bedacht.

Het is een lastige zaak voor de rechter. Bewijzen dat iemand een gerecht heeft gemaakt in het verleden zonder tastbaar bewijs is bijna onmogelijk. De rechter zal het dus moeten doen met indirecte bewijzen. De uitspraak laat nog even op zich wachten. De volgende hoorzitting is pas in mei.

The Guardian - India?s courts to rule on who invented butter chicken, 26 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Reinier Gerrits
Reinier Gerrits Land- en tuinbouw
  • #1
  • 8 feb '24
  • 8:55

leuk stukje, ik ben de Indian butterchicken aan het herontdekken want het is gezien de kruiden ook bij uitstek heel erg smakelijk te maken met een plantaardig alternatief voor kip.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.