0
Fotocredits: 'Salade in restaurant', RestaurantAnticaRoma

Flash Dagelijkse KostRestaurants dicht met Kerst: te duur voor de klant

De Nederlandse horeca is nog altijd niet hersteld van de moeilijke situatie die de coronacrisis veroorzaakte. Na corona kwamen de klanten terug, maar werden het personeel, de inkoop van voedsel, de huur en energie duurder. Personeel werd zelfs schaars. Alleen de energie is weer een beetje geland.

De horeca ging de crisis in met een overaanbod en kwam er ook weer uit met een overaanbod. Uitbaters van restaurants en cafés bijten op hun lip en blijven dagelijks hun deuren openen.

Met Kerst is dat anders. Juist tijdens hét eetfestijn van het einde van het jaar besluiten de nodige restaurants niet open te gaan. De Telegraaf brengt het verhaal Landgoed Heerdeberg in het Limburgse Cadier en Keer. Het bedrijf zegt geen financiële zorgen te hebben, maar dat ook graag zo te willen houden. Het prijskaartje voor gasten wordt te hoog met Kerst. Dat komt door de hoge personeelskosten (50% extra met Kerst) en de extraatjes die Kerst eist, maar die de totale rekening onaangenaam hoog laten worden.

Is het op gewone dagen en in gewone weekenden al moeilijk winst maken zonder de klant met een hoge rekening af te schrikken, tijdens de feestdagen vinden heel wat restauranteigenaren het een (te) grote uitdaging. Landgoed Heerdeberg, een zelfvoorzienend restaurant met eigen vee en een groentetuin, vindt het vanwege de hoge kosten onverantwoord om met Kerst open te zijn ondanks hun financiële stabiliteit. De eigenaren, sommelier Sanne Reinders en haar man die in de keuken staat, kiezen ervoor om de hele maand december dicht te gaan om bij te komen van een druk en verwarrend jaar. Ze willen kunnen nadenken over de toekomst. Hun besluit en houding weerspiegelen een bredere trend in de sector. De balans tussen kosten, personeelskosten en klantverwachtingen is moeilijk te handhaven. Economisch komt de horeca in de klem tussen wat een voldoende grote groep klanten kan betalen en de werkelijke kosten van de ervaring die zij voor hun geld verwachten. Dat komt vooral in deze periode aan de oppervlakte.


De Telegraaf - Just a moment..., 21 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.