2
Fotocredits: 'Guangzhou', Fifth Dimension

FlashReis rond de wereld in 35 bonbons

Altijd al benieuwd geweest hoe Guangzhou zou smaken? Of Meaux, Sevilla of Genua? Die laatste is niet zo moeilijk, naar basilicum natuurlijk vanwege de pesto. Het Britse chocolademerk Fifth Dimension stuurt je smaakpapillen op reis langs 35 verschillende steden over de hele wereld. Een beetje plaatsvervangende troost als je niet zelf kunt gaan genieten van de zwarte bonen-caramel (Guangzhou), grove mosterd (uit de Franse brie-plaats Meaux; grappig genoeg is de brie gereserveerd voor het Canadese Montréal), of bittere sinaasappelen (Sevilla). De handgemaakte bonbons zijn niet goedkoop (vanaf £22,60 voor een doosje van 12). Maar nog altijd een stuk goedkoper en klimaatvriendelijker dan al die vliegreizen.

The Guardian - Chocolate treats on a world tour | Annalisa Barbieri, 8 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Anita van Kampen
  • #2
  • 10 feb '22
  • 17:30

Lidl heeft FairTrade chocolade voor € 7 per kilo. 74% cacao. Niks lekker om hap slik weg te eten (vind ik). Maar sinds ik weet wat tempereren is zijn de remmen los.... Getempereerd en flinterdun gehard proeft die chocolade lekker knak, vol en rijk. Dan wat bonenpasta erin, zoals de vulling van Kantonese/ Guangzhou mooncakes. Of gevuld met een ganache met peperpasta Gochujang uit Korea. Of sojameel voor een vegan melkchocolade. DIY bonbons. Leuke hobby. Goedkoper dan het vliegtuig.

paul van dijk
paul van dijk Levensmiddelenhandel
  • #1
  • 8 feb '22
  • 14:11

Leuk (en als de auteur Annalisa Barbeiri zegt dat het zo lekker is geloof ik dat ook wel)

Nog wel veel leuker zou wel zijn als iets meer mensen leren dat je ook in enkel pure chocolade al de wereld rond kunt reizen. Dat je in (goede) chocolade de herkomst van de cacao kunt proeven, vanwege de grote invloed van terroir, en fermentatie. En dat er cacao komt uit landen als Taiwan, China, Mexico, etc etc. Kortom - dat er meer is dan de wereld van de bulkcacao die terecht komt in de supermarktschappen.

Dat zou wellicht ook helpen om chocolade iets minder te zien als enkel goedkoop hapslikweg snoepgoed meer als een lekkernij voor af en toe om met iets meer aandacht te proeven (en met liefde wat meer voor willen betalen). Minder snoepen, meer genieten. Al zal dat ook niet zaligmakend zijn, dat iedereen weet dat voor je chocolade in de supermarkt nog altijd veelvuldig kinderarbeid (en slavernij) voorkomt is blijkbaar in ieder geval amper motivatie voor verandering.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.