2
Fotocredits: 'Roundup' FL Media

Flash PerspectiefProtesten tegen glyfosaatbesluit houden aan

De verlenging van de toelating van glyfosaat ligt een aantal Europese landen zwaar op de maag. In Nederland en België klommen 290 academici in de pen om te betogen dat het "huidige toetsingskader ernstige tekortkomingen heeft" en de EFSA bij de recente beoordeling van de veiligheid van het middel onvoldoende rekening heeft gehouden met recente en onafhankelijke wetenschappelijke inzichten. De twee landen onthielden zich van stemming.

Maar ook Frankrijk en Duitsland, de twee grote agrolanden die met hun beslissingen de uitkomst van de stemming konden beïnvloeden, onthielden zich. Zo konden ze de verantwoordelijkheid doorschuiven naar de Commissie en zichzelf beschermen tegen een mogelijke botsing met hun landbouw- en agrochemische lobby's, aldus Politico.

Frankrijk moppert, want daar beloofde president Emmanuel Macron al in 2017 glyfosaat binnen 3 jaar te verbieden. De glyfosaatkwestie houdt de Franse boeren tot op het bot verdeeld. Enig soelaas biedt het sinds 3 jaar bestaande fonds dat uitkeringen verstrekt aan boeren met parkinson. Parkinson is sinds 2012 officieel erkend als beroepsziekte bij boeren.

De Duitse minister Özdemir gaat onderzoeken of Duitsland in eigen land het gebruik van glyfosaat kan uitfaseren. Dat moet hij ook wel, want in het Duitse regeerakkoord staat een verbod op het gebruik van glyfosaat opgenomen per 2024. Tot nu toe is Luxemburg het enige EU-land dat, in 2021, glyfosaat op nationaal niveau heeft verboden. Dat verbod werd echter eerder dit jaar nietig verklaard na een door Bayer aangespannen rechtszaak.

En nou juist Bayer kreeg dit weekend opnieuw een tegenvaller te verwerken: een Amerikaanse rechtbank kende aan 3 Amerikanen een schadevergoeding toe van meer dan $1,5 miljard (€1,37 miljard). Bayer gaat in beroep; volgens Bayer is glyfosaat veilig.

Politico - 10 more years: Emmanuel Macron?s broken glyphosate promise, 20 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Annika de Jong
Annika de Jong Redacteur, Foodlog
  • #2
  • 20 nov '23
  • 14:14

Na het nieuws van afgelopen weekend ging de beurskoers van het Duitse agro- en farmaconcern vanmorgen hard onderuit, schrijft het FD.
De beurskoers daalde tot het laagste niveau in ruim 15 jaar tijd.

Halverwege de ochtend stond het aandeel op een verlies van ruim 20%, op €33,14. Dat komt neer op een verlies aan beurswaarde van €8 mrd.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 20 nov '23
  • 13:21

Bayer en ‘veilig’. . . Bayer, prominent WEF partner en een der 4 nog levende IG Farben vossen. Verliest zijn haren maar nooit zijn streken. Volg de geldstromen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.