1
Fotocredits: 'Thermostaatknop verwarming', Pixabay

FlashPrijs duwt gasverbruik naar laagste punt sinds 1972

Nederland verbruikte in 2022 een kwart minder gas dan in 2021, meldt het CBS.

Sinds 1972 was het gasverbruik niet zó laag: slechts 31 miljard kubieke meter gas ging er doorheen. De daling komt vooral op het conto van industriële bedrijven en huishoudens. Bedrijven hebben de productie stilgelegd of efficiënter geproduceerd, huishoudens waren zuiniger.

Huishoudens verbruikten een kwart minder aardgas (25%). Bijna de helft van die daling is toe te schrijven aan het warme weer in 2022. De rest van de daling is grotendeels het gevolg van de hoge gasprijzen.

Grote industriële bedrijven hebben net als huishoudens een kwart minder gas gebruikt. Een voorbeeld van een sector waarin het gebruik flink daalde, is de glastuinbouw. Glastuinbouwbedrijven produceren zelf elektriciteit met een gasmotor (ook wel warmte-krachtkoppeling of WKK genoemd). Dat deden ze in 2022 wel 30% minder.

Dankzij het lage gasgebruik was de Nederlandse gasvoorraad eind 2022 122% groter dan de eindvoorraad van 2021. Driekwart van alle gasopslagen was aan het eind van 2022 gevuld. Dat komt door een combinatie van minder gasgebruik, en een grotere invoer van gas (+4,4 miljard kubieke meter, in). Nederland stortte zich dit jaar op lng, waarvan de invoer verdubbelde tot ruim 9 miljard kuub. Ook al komt er vrijwel geen Russische energie meer naar Nederland, lng is hier een uitzondering. Dat komt nog steeds mondjesmaat van Rusland naar ons toe.

Waarom kan Nederland eens zo bezuinigen op zijn verbruik? Door de hoge prijzen. Het verbruik laat zien hoe effectief beprijzing van wat we minder willen uitpakt.

CBS - Gasverbruik Nederland in 2022 laagste in 50 jaar, 13 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 13 feb '23
  • 20:16

Ik mis het gasverbruik voor de stroomopwekking in het verhaal, Meer stroom dan ooit door 'van het gas' af en elektrisch rijden. En als dat ook minder is, dan zal er wel meer hout en steenkolen doorheen gaan.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.