Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
2
Fotocredits: 'Dusty bottles', pixabay

FlashPort niet zo oud

Omroep Max deed een consumentenonderzoek. Naar port, de zoete versterkte wijn uit Portugal die het zo goed doet bij een kaasplankje én bij de doelgroep van de omroep. Serieus onderzoek, met isotopen, om de exacte ouderdom van port in de fles te bepalen. De Universiteit Groningen voerde het onderzoek uit. De resultaten zijn opmerkelijk. Meer dan de helft van de Tawny port-wijnen bleken veel jonger dan de op het etiket vermelde 10 of 20 jaar. Eigen-merk porten Royal Oporto (Makro), Lagarada (Aldi) en Varossio (Sligro) bleken respectievelijk 2,5, 3,5 en 4 jaar oud in plaats van 10. Premium port-merk Kopke maakte het nog bonter. Daar bleek synthetische alcohol in te zitten. Dat mag al helemaal niet, volgens de Europese regelgeving. Albert Heijn haalde de Kopke-flessen 'uit voorzorg' uit de schappen, ook al is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Kopke wil samen met de universiteit uitzoeken wat er mis kan zijn gegaan.

Misleiding: Port vaak jonger dan etiket aangeeft - MAX Meldpunt, 15 jan 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hens Baltesen
Hens Baltesen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 17 jan '22
  • 14:40

Als er ergens de hand mee gelicht kan worden, dan wordt het gedaan, blijkt nu voor de zoveelste keer. En zéker in de voedingsmiddelenindustrie!
Kopke gaat straks natuurlijk vertellen dat er wél 10 jaar oude ingrediënten inzitten, maar dat het zó weinig is dat het niet meer te traceren is. Een soort homeopatische port.

Sander Koning Labadie
Sander Koning Labadie Kwaliteitsmanagement
  • #1
  • 15 jan '22
  • 14:01

De leeftijd van een port moet toch ook aantoonbaar zijn via tracering van de batches die gebruikt zijn?
Beetje raar als je een 10 jaar oude port traceert en je komt op ingrediënten uit die 5 jaar geleden zijn ingekocht.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.