Een jonge moeder en promovendus cultuurgeschiedenis realiseert zich dat 'we' voedsel indelen in gezond en ongezond. Haar 4-jarige dochter kwam thuis met de levensvraag 'is pompoen gezond?' Maar voedsel is niet gezond of ongezond. Teveel van bepaalde soorten voedsel en te weinig variatie zijn ongezond. Kan dat niet anders, dus?
"Tja, is pompoen gezond? Waarom leren we onze kinderen om etenswaren te classificeren als gezond en ongezond? Wat is het nut van het tellen van het aantal suikerklontjes in een glas cola?" Dat vraagt Nathanje Dijkstra. Ze antwoordt: Laten we samen niet alleen op weg gaan naar een rook- maar ook een dieetvrije generatie. Een generatie die blijft eten als een baby: intuïtief en met zelfvertrouwen. Laat voedingseducatie zich focussen op leren proeven en koken, op duurzaamheid en het daadwerkelijk toegankelijk maken van gevarieerde voeding voor alle kinderen, zonder ge- en verboden. Zodat mijn dochter voortaan vraagt: ‘Is pompoen lekker?’, en ik dan kan antwoorden: ‘Als je het niet te vaak eet’.
de Volkskrant - Opinie: Suikerklontjes tellen en een verbod op friet voor jongeren, helpt dat? , 28 apr 2022Op naar een dieetvrije generatie! Ik schreef er een stuk over dat nu te lezen is in de Volkskrant. Vandaag online, morgen op papier.
— Nathanje Dijkstra (@NathanjeDykstra) April 27, 2022
Opinie: Suikerklontjes tellen en een verbod op friet voor jongeren, helpt dat? https://t.co/O4UJKyzLAD
Lees alles over reageren in de gespreksregels.