0
Fotocredits: Pizza Margerita, Pixabay

Flash Dagelijkse KostPompeiaanse pizza was al pizza

De Italiaanse minister van Cultuur was er als de kippen bij. Pompeï houdt nooit op ons te verbazen, zei hij bij de ontdekking van een fresco waarop een voorloper van de pizza te herkennen is. Wat mist, zijn de tomaten en mozzarella die pizza tot pizza maken, maar dat is niet verwonderlijk. De tomaat kwam pas in de 16e eeuw naar Europa en Pompeï werd in het jaar 79 verwoest bij een uitbarsting van de Vesuvius.

Op het fresco, gevonden op de muur van een bakkerij, is een focaccia-achtig brood te zien, met toppings van fruit en kruiden. Natuurlijk is dat een pizza, zegt de Napolitaanse pizzabakker Gino Sorbillo in The Guardian. Plat brood met iets erop, of dat nou fruit of groente of vis is, mag je rustig als een antieke vorm van pizza beschouwen.

De 'echte' Napolitaanse pizza, ooit uitgevonden als snelle maaltijd voor de werkende armen en sinds 2017 op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed, bestaat uit niet meer dan deeg, tomaten, mozzarella (een uitvinding uit de 17e eeuw) en basilicum.

Ook de Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti greep het pizza-fresco aan om de pizza in het zonnetje te zetten. Pizza blijkt vandaag de dag goed te zijn voor een totale jaarlijkse omzet van €15 miljard in Italië. Een derde van wat buitenlandse toeristen uitgeven aan eten gaat op aan pizza.

The Guardian - Pompeii fresco find possibly depicts 2,000-year-old form of pizza, 28 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.