1
Fotocredits: Poetsvis (Labroides dimidiatus), Francois Libert, Flickr

FlashPoetsvis heeft ‘zelfgevoel’

"Dat ben ik!" denken poetsvissen (Labroides dimidiatus), als ze een plaatje van hun eigen gezicht zien. Eerder was al ontdekt dat poetsvissen zichzelf herkennen in de spiegel. 'Zelfherkenning' is ook bijvoorbeeld voor chimpansees, dolfijnen, eksters en olifanten vastgesteld.

Maar vissen hebben ook een 'intern zelfgevoel', blijkt uit een nieuw onderzoek met plaatjes, dus stilstaande beelden. Poetsvissen vallen andere, onbekende, poetsvissen aan als die hun territorium binnendringen. In dit experiment kreeg elke poetsvis 4 foto's voorgelegd: een foto van hun eigen 'gezicht', van het gezicht van een onbekende poetsvis, van hun eigen kop op het lichaam van een onbekende poetsvis en van de kop van een onbekende poetsvis op hun eigen lichaam. Zonder aarzelen vielen de poetsvissen de foto's met de onbekende gezichten aan. Welk lichaam er aan dat gezicht zat, interesseerde de dieren niet.

Nog spannender werd het toen de onderzoekers op de foto's van de vissen zelf ook een parasietvlek op hun keel tekenden. Zes van de 8 vissen die de foto van zichzelf met een parasietvlek zagen, wreven vervolgens hun keel ergens tegenaan om deze schoon te maken. Het tonen van foto's van zichzelf zonder parasietvlekken (of van een bekende poetsvis met parasietvlekken) leidde niet tot schoonmaakgedrag.

ScienceDaily - 'It's me!' Fish recognizes itself in photographs, say scientists: A big step forward in vertebrate cognitive function research, 13 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.