3
Fotocredits: 'Tomaat op meetlint', pixabay.com

Flash VoedselketenPletbestendige tomaten ontworpen voor de robotplukker

Een machine het harde oogstwerk laten doen in een kas of op een veld is steeds gebruikelijker. Wat daarbij komt kijken, is dat we gewassen kweken zodat ze ook daadwerkelijk geschikt zijn om bijvoorbeeld door een robotarm gepakt te worden. Noem het pletbestendigheid.

Voor fabriekstomaten (die in een fabriek verwerkt worden tot bijvoorbeeld puree en ketchup) werd gemechaniseerd oogsten de norm in de jaren ‘70. Deze tomaten moesten dus goed tegen pletten kunnen omdat mechanische grijpers ze vastpakken. Voor tomaten die je als consument vers in de winkel koopt, blijkt dat de smaak en voedingswaarde achteruit gaan als je ze geschikt maakt voor gemechaniseerd oogsten.

Onderzoekers hebben nu het gen fs8.1 onder de loep genomen. Dat gen is verantwoordelijk voor de langerekte vorm en pletbestendigheid van fabriekstomaten. Ze claimen dat ze een manier hebben gevonden om dit gen in te bouwen bij verse tomaten, zonder verlies aan smaak en voedingswaarde. In de toekomst zijn de laagbetaalde tomatenplukkers ook in onze kassen misschien wel helemaal overbodig.

Phys.org - Scientists design fresh tomatoes suitable for mechanical harvesting, 25 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #3
  • 26 sep '23
  • 12:51

Dus tomaten die gepureerd en gekookt worden(kun je ook pletten noemen), waar bijv puree en ketchup van gemaakt wordt, worden er stevige soorten gemaakt(genetisch gemanipuleerd?) zodat ze niet pletten tijdens het plukken, maar worden ze in de fabriek wel geplet? Vraag me af hoe ze dat dan doen als ze daartegen bestand zijn......grinnik...... Is het niet handiger als dat wel meteen gebeurt en ze direct verwerkt worden? Scheelt weer gedoe en krijg je wat betere kwaliteit tomaten in je puree en ketchup.......??

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 25 sep '23
  • 21:29

Van een culinaire tomaat blijft niets over als je hem van 30 cm hoogte op een bord laat vallen. Maar producenten denken daar anders over: hoe harder hoe beter. De lekkerste tomaten in de zuidelijke regio's van Europa worden rijp met de hand geplukt. Hier in Z-Frankrijk ook, evenals de dunne donkergroene boontjes (€5 - €12 per kilo) want ze zijn ongeveer even groot en met het steeltje geplukt. Er zijn wel goedkope boontjes, maar dat zijn andere, grover, lichtgroen, ongelijk, veel breuk (machinaal geoogst?).

Hier (Le Gard in F) worden de grote boterzachte rijpe buitentomaten de afgelopen jaren in steeds grotere hoeveelheden aangeboden (van juni-october). Ze liggen naast elkaar in platte kistjes op houtwol, groot en klein door elkaar. Je pakt ze voorzichtig één voor één en doet ze in een papieren zak, de allergrootsten wegen ca 500g. Kiloprijs 3,50-6,50, maar er zit dan ook nauwelijks water in en naar de zaadjes moet je zoeken. Te koopt bij groenteboer, de markt of in markthallen. Voor tomaten-carpaccio neem je de grote ronde, zoals Marmande en snijdt er flinterdunne plakken af van 2mm dik, met speciaal tomaten mes of scherp broodmes dat aan slechts 1 kant is afgeschuind gaat het ook.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 25 sep '23
  • 20:07

De ons aangeboden verse keiharde onrijpe tomaten in de supermarkten waren altijd al pletproof. Zonder gen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.