3
Fotocredits: 'Strawberry field with plastic', Downtowngal CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Flash VoedselketenPlasticvervuiling door aardbeienteelt

Aardbeienplanten hebben veel baat bij beschermende folie op de akker. Maar dat plastic geeft deeltjes af die in de grond belanden.

Plastics in de landbouw vergroten de opbrengst van verschillende gewassen. Het beschermt planten tegen onkruid en ziekteverwekkers. Water verdampt minder snel, gewas- en grondtemperatuur blijven beter op peil én er spettert geen water op de gewassen, dat is belangrijk bij de teelt van aardbeien.

Maar hoe goed boeren ook hun best doen om alle folie van de akker te verwijderen, er blijft na de oogst een veld vol plasticdeeltjes over. Dat ondervonden Amerikaanse onderzoekers in de Californische aardbeienteelt. Ze troffen tot 213.500 macroplasticdeeltjes per hectare op de velden aan. Dat zou gevolgen hebben voor het bodemvochtgehalte, microbiële ademhaling en voor planten beschikbare stikstof.

De onderzoekers verwachten dat het onderzoek ook voor andere teelten geldt. Macrodeeltjes in de bodem en microplastics in de afgenomen bodemmonsters is voer voor vervolgonderzoek.Voor Nederland berekende TNO eind 2022 dat landbouwplastic samen met autobanden naast verpakkingen de belangrijkste bronnen van microplastics zijn.

Plastificatie van landbouwgrond lijkt dus zowel een vloek als een zege. De EU zet in op duurdere bio-afbreekbare plasticfilm en dikker polyethyleenfolie. Geen folie is natuurlijk ook een optie. Maar dat maakt voedsel duurder, schaarser en van mindere kwaliteit .

Phys.org - Strawberry fields forever? Strawberry production leaves long-term plastic pollution, research finds, 12 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #3
  • 12 jul '23
  • 19:33

Er hoeft echt niet veel gif op de aardbei.
One dusting over de bloemen 's avonds laat als de bijen naar huis zijn en later over de bessen wat waterstof peroxide.
Dan zit er dus geen gif op de aardbei.
Maar we zijn er helemaal mee gestopt en vervangen door de honingbes of haskap. Totaal geen besproeiing nodig en nog gezonder dan de aardbei.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 12 jul '23
  • 19:11

'Strawberries', zo hoort het. Moet je wel voldoende stro hebben, dus meer haver, rogge of tarwe telen, anders is de plastic verleiding te groot.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 12 jul '23
  • 11:19

Nog meer ellende met aardbeien. Het teveel aan verschillende gifresten waarvan ze zijn doortrokken is kennelijk nog niet genoeg. De laatste keer dat ik zo’n gifbom heb gegeten is al heel lang geleden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.