2
Fotocredits: Tomaat en komkommer, Pixabay

Flash VoedselketenPlantenhormoon laat via omweg planten 30% extra groeien

Micro-organismen en planten communiceren met elkaar en kunnen elkaar ook helpen. Bepaalde stofjes die planten en micro-organismen afgeven kunnen de synergie tussen de organismen vergroten. En dat zou op zijn beurt de opbrengst van gewassen kunnen laten toenemen zonder dat er extra kunstmest nodig is.

Onderzoekers ontdekten dat plantenwortels het vluchtige stofje methyl jasmonate afgeven. Dat stofje stuurt een signaal naar de microben in de grond om een biofilm te vormen, een laag micro-organismen omgeven door slijm dat ze zelf produceren. De bacteriën in de biofilm geven op hun beurt weer vluchtige stoffen af die de plantengroei met wel 30% kunnen verhogen.

Methyl jasmonate kan micro-organismen op een relatief grote afstand van de wortels beïnvloeden. De communicatie gaat dus verder dan de zogeheten rhizosfeer, de directe omgeving van plantenwortels waar communicatie tussen planten en microben plaatsvindt.

Het onderzoek laat zien hoe het bodemleven kan samenwerken met de plant om de plant harder te laten groeien. Onderzoeker Sanjay Swarup denkt dat deze ontdekking kan bijdragen aan een duurzamere landbouw. Hij verwacht dat de toepassing van microben in de landbouw de productiviteit van gewassen zal verhogen en de behoefte aan chemische middelen drastisch zal reduceren.


Phys.org - Scientists discover plant hormone that boosts growth by 30%, 15 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 16 dec '23
  • 16:36

Ja kent elke tuinier. Sommige planten doen het beter met sommige andere planten in de buurt. Waarschijnlijk het zelfde principe.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 15 dec '23
  • 20:23

Liefhebbers van moestuinen weten al heel lang dat planten elkaar kunnen versterken of verzwakken door uitwisseling van stoffen, bijvoorbeeld via de bodem (wortels). Bovengronds zijn het vooral de (geur)stoffen die elkaars vijanden misleiden waardoor planten ongestoord kunnen groeien. Goede en slechte combinaties worden over de hele wereld in tabellen weergegeven. Voor zover mij bekend berust dit alles nog steeds op empirische wetenschap. Zou daar nu eindelijk meer duidelijkheid in komen of is dit heel iets anders?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.