4
Fotocredits: ‘Palmvruchten‘, Pixabay

Flash Dagelijkse KostPlantaardige olie in 2024 schaars door El Niño

Het wereldwijde weerfenomeen El Niño zal mogelijk 2024 het warmste jaar ooit maken. Dat heeft ook impact op de voedselproductie. Het kan onder meer leiden tot een wereldwijd tekort aan plantaardige olie. Dat zegt analist Thomas Mielke, hoofd van het in Hamburg gevestigde analistenbureau Oil World.

Volgens Mielke groeit de wereldwijde vraag naar plantaardige olie met 5,6 miljoen ton (dik 5 miljard literflessen) in het seizoen 2023/2024. Helaas blijft de productie van palmolie achter, terwijl een groot deel van de wereldwijde productie van plantaardige olie uit palmolie bestaat. De productiegroei van palmolie zou het kleinste zijn in 4 jaar, met 0,2 tot 0,3 miljoen ton.

Tegen de deelnemers van een conferentie op Bali zei Mielke dat de palmolieproductie van Indonesië, ‘s werelds grootste producent, in 2024 zal stagneren. De neergaande trend van de palmolieproductie uit Indonesië is volgens hem alarmerend.

Het hete en droge weer als gevolg van El Niño vermindert meestal de opbrengsten van palmolie bij de twee grootste producenten, Indonesië en Maleisië.

ESM - World Vegetable Oil Deficit Likely In 2024, Demand Remaining High, Analyst Says | ESM Magazine, 10 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Lourens Gengler
Lourens Gengler Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #4
  • 13 nov '23
  • 23:44

De nieuwe discussie zal gaan over HVO. Plantaardige olie als brandstof van afgewerkt frituurolie. In Europa te weinig, dus import uit China, maar opgemengd met pure palmolie. Niet te controleren, dus volgens eu volledig CO2 neutrale groene handel. Kan geen raapolie mee concurreren.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 13 nov '23
  • 21:24

Auto's krijgen bij het gebruik van plantaardige olie steeds meer voorrang boven mensen.

"In 2023/24, the United States is expected to break records again with 3.0 million tons of rapeseed oil imports as industrial consumption, driven by renewable diesel demand, is expected to continue to grow."

Als dat zo doorgaat wordt de olijfolie ook nog geannexeerd, en die heeft het al zo moeilijk.

Lourens Gengler
Lourens Gengler Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #2
  • 11 nov '23
  • 0:42

Binnenkort weer lege schappen in de supermarkten? Na de Russiche inval in Oekraïne, raakte men immers al in paniek vanwege de geringere aanvoer van zonnebloemolie. De wereldwijde productie van Palmolie (incl. palmpitolie) is ongeveer 88 miljoen ton. (Hoeveel miljard literflessen dat zijn mag ieder zelf uitrekenen).
Op de tweede plaats van plantaardige olie wereldwijd staat sojabonenolie, volgens deze .PDF met gegevens van de USDA. En men verwacht een toename van de productie met 2 miljoen ton ten opzichte van het vorige seizoen.. Onder andere vanwege dezelfde El Niño rekent men in Argentinië namelijk met duidelijk meer regen en prognotiseert hoopvol zelfs al een verdubbeling(!) van de opbrengsten aan soja (en mais).

Als we ons zorgen gaan maken over de lagere productie van plantaardige (palm)olie, en daardoor stijgende prijzen voor consumenten (met name in de armere delen van de wereld!!), dan zou het misschien een idee zijn voor de EU om koolzaadteelt in Europa te stimuleren. Koolzaad wereldwijd levert 33 miljoen ton olie en staat daarmee de derde plaats voor plantaardige olie (rijk aan omega-3). Van dat mooie gele gewas wordt in verschillende Europese landen (o.a. Duitsland en Polen, Frankrijk) 20 miljoen ton raapzaad geproduceeerd. Echter bij lange na niet voldoende en daarom importeert de EU nog ongeveer 5 miljoen ton zaad.

Het Europese politieke beleid is niet echt gericht op de toename van koolzaadproductie. De wereldmarkt is er echter één van communicerende vaten. Europa kan het zich blijkbaar veroorloven om te importeren (hetzij koolzaad uit Canada, of Palm(pit)olie uit Maleisie, of soja(olie) uit de VS, Brazilië, Argentinië of Rusland.

Oja, dat de vraag naar palmolie in Indonesië zo enorm toeneemt (en duur wordt) heeft in grote matre te maken met de verplichting in Indonesië om B35 diesel te tanken. Of zoals Mielke het blijkbaar zei in Bali: ''Meanwhile, he expected Indonesia to implement mandatory B35, the biodiesel using 35% palm oil mix, for the full year in 2024. He also expected Indonesia to tinker with its policy to require palm oil producers to sell a portion of their output domestically. A government official earlier said Indonesia will continue the so-called Domestic Market Obligation policy into 2024.'' Biodiesel past blijkbaar in de Indonesische ''Green-Deal''.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 10 nov '23
  • 12:45

Al jaren wordt ons verteld dat palmolie zo slecht is voor het milieu en vanwege het VV gehalte zo slecht voor de gezondheid. Hoe minder hoe beter. Goede bijwerking van ‘de jongen’.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.