8
Fotocredits: 'Cheddar', PDPhotos

FlashPlantaardige harde kaas vooralsnog een luchtkasteel

De Britse precision fermentation startup Better Dairy gaat kaas maken. Niet zomaar een zachte of smeerkaas, zoals veel van de plantaardige zuivelproducenten doen, maar een 'echte', harde, gerijpte kaas. Gouda dus, of cheddar. Dat is namelijk nog een gat in de markt van de alternatieve zuivel. Better Dairy denkt met zijn caseïne-uit-de-bioreactor een paar stappen uit het kaasmaakproces te kunnen versnellen. Geen gedoe met wei en wrongel, rijpen doe je met de juiste aromaprofielen en een handje chemie, en klaar is kees. Zou het?

We kennen Those Vegan Cowboys, die niet onder stoelen of banken steken dat zij een kaas zonder koe willen maken. Deze week kwamen ze, in de aanloop naar de Week zonder Vlees & Zuivel, naar buiten met het bericht dat 'Nederlands bekendste exportproduct (lees: kaas) plantaardig gaat'. Met een prachtig plaatje van Frau Annie, de WildWestLand-versie van het traditionele kaasmeisje. En op dat plaatje ook, onmiskenbaar, een harde kaas. Zou het dan...? Nee hoor, ook deze Nederlandse plantaardige kaas blijkt een smeerseltje.

Billboard Frau Annie WildWestLand mascotte

FoodNavigator - ?We are going after hard aged cheeses?: Better Dairy changes tack to fill ?big gap? in cow-free dairy, 4 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #8
  • 5 mrt '22
  • 18:59

Anita: ook Gondino van de Natuurwinkel laat (3 maanden meen ik) rijpen met roodschimmel. Dus niet 'the Only'.
Waar het mij om gaat: hier is zo veel in (on?) mogelijk! Geloof in heilige vegan kaas als mooi alternatief voor vleeswaar e.a. en een aantal kazen...eigenlijk niet voor een heiliger Comté, Gouda van de st Donatius in Texel, rauwmelkse druipende Camembert, Lincet (etc). (Brie de Meaux niet zo'n liefhebber van.. maar op zich Super)
Maar dan moet er nog veel gebeuren.
En wat mij betreft kan het samengaan. Echte goede kazen missen zal me moeilijk vallen. Vleeswaar rotzooi en zo niet (al is bacon - spek - and egg met peper, oregano - tomaat, geraspte kaas, prei, of (bies)look,. mogelijk - een van mijn favo dagstarters ;)... kan ik zonder die bacon nog steeds heerlijk zijn met andere smaken.

Anita van Kampen
  • #7
  • 5 mrt '22
  • 18:17

Je stuurt me terug naar de site die ik in #3 linkte :-). Goed bezig, die mijnheer Wateenons, AKA Watsons, zullen we maar zeggen, the one & only.

Frank Buurman
  • #6
  • 5 mrt '22
  • 17:55

Anita: er zijn op verschillende plekken startersculturen beschikbaar hier (onze kaasmakers kunnen niet zonder, en die kunnen ook voor vegan kazen gebruikt worden), bijv. ook hier en daar.
Langer gefermenteerde vegan kazen zijn verkrijgbaar...
of dit fèta alternatief van gefermenteerde soja (die ongefermenteerde/ gehydroliseerde overal in vleesvangers een nieuwe gezondheidskundige fast food ramp)... maar dat is een ander soort fermentatie(s)* dan kaasrijping.
Al vanaf een paar dagen inwerken durven producenten de term 'gefermenteerd' te gebruiken, maar dat is iets anders dan een 18 maanden gerijpte Gouda. Geen enkele kaas bij Ekoplaza overtuigde me echt... vond mn eigen beter ;)... deze gerijptere beviel me nog het beste, maar op die heel goedkope basis veel te duur... dat kan makkelijk 4x minder... en de voedingswaarde? (al is rauw 'verzadigd' kokosvet gezond... een discussie die hier al op verschillende vlakken 'gevoerd' is)

*verschillende micro organismen vormen verschillende - gezondere - vegan kaasproducten.... en ook mixen zijn mogelijk. Er is veel te weinig onderzoek/ ontwikkeling op dit gebied, op resultaten van langdurige rijpingsprocessen. Ingrediënten optimalisatie.

Anita van Kampen
  • #5
  • 5 mrt '22
  • 16:08

Sorry, waar online in NL? Starterculturen is NL overigens, mijnheer en mevrouw Wateenons, hij geeft ook cursussen online, erg leuk .
En eens over de "vegan kaas" van de supermarkt. Er zit meer fantasie en creativiteit in de verpakkingen dan in de inhoud. Allemaal kokosolie en water, ik heb nog niets anders gezien, laat staan gefermenteerd.

Frank Buurman
  • #4
  • 5 mrt '22
  • 15:41

Ik koop het hier online in Nl Anita van Kampen ... heel goedkoop allerlei starters... van Gouda tot Tilsiter, Franse kaasjes... duizenden batches (veel te veel), tenzij ik vitaal 100 word) voor ongeveer 15-20 euro per soort. De creativiteit bij vegan kaasmakers in de de commercie slag beneden alle peil. Thomas het tegendeel.
Er zijn veel goedkoper ingrediënten voor zo een kaas mogelijk (granen, bonen) dan noten. Dat hoeft niet persé zo erg te zijn bij fermentatie en smaakgerichtheid. Een heel dure roodschimmel vegan kaas (wel > 3 maanden gefermenteerd) bevat alleen maar goedkope ingrediënten, goedkoper dan melk (maar toch redelijk lekker). Wat algen erbij zouden de voedingswaarde wel versterken...
Een snelle goedkope zelfgemaakte vegan Parmezaan met als duurste ingrediënt edelgist perfect bij pasta's... (en ook superduur als je die kant en klaar - hetzelfde - koopt) (adviseer om daaraan een scheutje Grappa toe te voegen ;)

Vegan een ontdekking terrein voor echte fermenteermeesters (zoals die er in Japan en Korea/ China al - deels - zijn met vele superumami gefermenteerde producten, waarop hier voortgeborduurd wordt door chefs... en desembrood en zuurkool hebben ze daar nooit gehad bij mijn weten). Kaas maken staan wij om bekend...maar vegan kazen ondergeschoven mooi kalf. Die ik ken uit de super/ biowinkel vind ik er maar 2 acceptabel.... maar veel te duur vergeleken met echte heerlijke (ook ambachtelijke) kazen. De prijs van mijn zelfgemaakte afhankelijk van de noten die ik al dan niet gebruik.... zonder heel goedkoop... En ik ben enorme liefhebber van de echt heerlijke kazen ook.... voor mij belangrijker dan vlees! Maar vegan ontwikkelen niets mis mee. Of met bio reactor (fermentatie) 'melk' misschien... afhankelijk van 'hoe' en 'wat' (er aan natuurlijks overblijft van fermentatie nutriënten in dit industrieel proces.)

Het echte speciale kaasmaken in landen hier (vaak weer gedegenereerd door massa productie/ pasteurisatie e.a.) heeft vele eeuwen gekost (al is er niets onwetends mis in smaak met een goede gepasteuriseerde basic fèta, buffel mozzarella, vele andere kazen als de consument het verschil niet kent met rauwmelks).... dat kan nu sneller met vegan kazen... maar de inzet daarvoor moet er zijn.... lokale vegan kazen?

Vee en (anders smakend) Vegan 'kaas'gebruik kunnen samengaan.... laat die k*t industriële vleeswaar rotzooi maar weg! En vindt nieuwe Wegen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.