2
Fotocredits: 'Delete-button', Publicdomainpictures.net

FlashPlan voor plantaardig eten snel weggehaald

Een verschuiving naar meer plantaardig en minder vlees eten, minder vliegen dus op vakantie in eigen land en zakenreizen afschilderen als 'immorele verwennerij'. Dat waren een paar van de 'nudges' om een gedragsverandering bij het Britse publiek in gang te zetten teneinde de klimaatverandering af te remmen. 'Waren', want luttele uren na de publicatie werd het plan van de semi-overheidsorganisatie Behavioural Insights Unit verwijderd. "Dit was een academisch onderzoek en kan geen overheidsbeleid zijn," zei een regeringswoordvoerder meteen. "Wij zijn geenszins van plan het gedrag van de consument op deze wijze te dicteren." Hoe dan? De 'nudging unit' stelde voor dat de overheid bijvoorbeeld mensen kon laten wennen aan meer plantaardig eten omdat ze betaalt voor eten in ziekenhuizen, scholen, gevangenissen, rechtbanken en militaire faciliteiten en dus bepaalt. Mensen rechtstreeks vragen minder vlees en zuivel te eten is "een grote politieke uitdaging". Kleine stapjes helpen: leer mensen bijvoorbeeld één nieuw - vleesvrij - recept.

BBC - Climate plan urging plant-based diet shift deleted, 22 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 24 okt '21
  • 14:28

Ai, ze schrokken nog even van zichzelf met het rijp maken der geesten. Neem maar aan dat dit weer een beginnetje van de op ons af komende klimaatdictatuur vormt. ‘De democratie wordt dan onder curatele gesteld’ waarop Urgenda ons zo fijntjes wijst. We krijgen allemaal een persoonlijk koolstofbudget om het (onhaalbare) Parijsakkoord te halen.

Mag je besteden aan autorijden, vliegreizen, rood vlees eten, verlichting, gamen, verwarming of douche/bad. alles wat je maar wilt. Als het budget op raakt of is, schiet de vliegreis, douchen of het sudderlapje erbij in en moet de gekleineerde burger aan de insecten of vegatroep. Allemaal zelf te bepalen. De ‘nieuwe vrijheid’ in het ‘nieuwe normaal’.

En dan te bedenken dat het VN klimaatmodel heeft berekend dat als we vanaf dit moment geen gram CO2 meer het zwerk insturen en dit tot ‘t eind van deze eeuw weten vol te houden (!), de temperatuur dan slechts een armetierig 0,14 graadje lager uitvalt.

De meeste CO2 zit nu al in de atmosfeer terwijl er een halve eeuw niets aan werd gedaan toen het nog kon. China, India, Afrika – en vul verder maar in – met hun bevolkingsgroei en als paddestoelen uit de grond schietende honderden kolencentrales met bovenal hun (terechte) wens naar luxe, zorgen er wel voor dat we het uiteindelijk nooit droog zullen houden.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 22 okt '21
  • 13:16

Mijn ervaring, zeker de afgelopen 18-19 maanden is dat als overheden zeggen: dat gaan we niet doen, doen ze het na enige tijd juist wel. Trap er dus niet meer zomaar in met wat ze zeggen

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.