1
Fotocredits: 'Picnic in Eindhoven', Picnic

Flash Dagelijkse KostPicnic verdubbelt verlies maar investeert stug door

Thuisbezorger Picnic ziet zijn verlies over 2022 bijna verdubbelen. Dat is onder meer het gevolg van investeringen in toekomstige groei van het bedrijf en overcapaciteit, zegt directeur Michiel Muller tegen het Financieele Dagblad.

De vraag naar het thuisbezorgen van boodschappen daalde met ongeveer 20% na de coronacrisis. Het bedrijf was versneld gegroeid tijdens de crisis en investeerde in infrastructuur om die groei te kunnen verzilveren. De omzet groeide in 2021 met bijna 35% tot tot €719 miljoen. Afgelopen jaar werd die grote groei niet gehaald. In 2022 steeg de netto-omzet van Picnic naar €918,3 mln, een nog altijd mooie stijging van 27,7% .

De opstart van het nieuwe gerobotiseerde distributiecentrum in Utrech, nieuw personeel, bouwkosten en 'reguliere' investeringen lieten het verlies van het bedrijf oplopen tot €208,7 miljoen. In 2021 was dat nog €114,7 miljoen. In jaren daarvoor lag het rond de €40 miljoen. Inmiddels maakt Picnic op elke euro omzet bijna 23 cent verlies.

Dat betekent niet dat Picnic in het moeilijkere financiële klimaat z'n groeifocus tempert. “We trappen eerder het gas verder in, dan dat we op de rem gaan staan”, zegt Muller. Woensdag opende de retailer een deels gerobotiseerd distributiecentrum bij Ridderkerk en er komt er een in Oberhausen. Die zijn duur: het exemplaar in Utrecht had een prijskaartje van ongeveer €100 miljoen. Ook wil de online supermarkt doorgroeien in Frankrijk in Duitsland. Vorig jaar ging Picnic van start in grote steden als in steden als Hamburg, Berlijn en Parijs. Vooralsnog heeft het bedrijf genoeg geld in kas van investeerders die in het concept geloven. Daardoor kan Picnic de expansiekosten zelf dragen.

Eind 2022 kon Picnic beschikken over €375 mln aan cash. Verder heeft het een tegoed van €37,5 mln bij aandeelhouders vanwege een vorige investeringsronde. Banken verstrekten vorig jaar voor de bouw van distributiecentra en het aanschaffen van nieuwe bezorgwagentjes €300 miljoen krediet.

Het Financieele Dagblad - Meer verlies voor Picnic door investeringen en overcapaciteit, 2 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 4 aug '23
  • 16:51

Nadat nog geen twee jaar geleden ook de geldwolf Bill & Melinda Gates Foundation Trust er € 600 miljoen instak zal dat dan ook geen probleem zijn denk ik.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.