1
Fotocredits: 'E17', European Roads

Flash PerspectiefPFAS in bloed buren doet 3M de das om

De eerste schadevergoeding is een feit. Chemiebedrijf 3M moet wegens 'bovenmatige burenhinder' in totaal €2.000 betalen aan een Zwijndrechts gezin dat op 1 kilometer van de fabriek woont. Het bedrag is weliswaar beperkt, de precedentwerking is er niet minder om.

De Zwijndrechtse buren stapten naar de Antwerpse vrederechter, die in België bevoegd is voor burenkwesties. Zowel in hun moestuin als in hun bloed waren abnormaal hoge hoeveelheden PFAS aangetroffen. De rechter oordeelde dat de "normale ongemakken van het ­nabuurschap" zijn overschreden. "Er is verontreiniging die hinderlijk is voor de buur, en die hinder is ­bovenmatig, aangezien de vastgestelde PFAS-waarden in het gebied waar eisende partijen wonen, abnormaal hoog zijn. Die verhoging, en dus ook de hinder, is te wijten aan 3M."

Dat 3M een vergunning had, doet verder niet ter zake. Ook het verweer van 3M, dat de vrederechter niet kon oordelen over deze zaak, hield geen stand.

Dé vraag is nu of 3M in beroep zal gaan of andere gezinnen ook een proces zullen aanspannen. In België was dit het eerste proces een 'test case', maar in de Verenigde Staten lopen al duizenden aanklachten tegen 3M vanwege het gebruik van PFAS en de mogelijke gezondheidseffecten van die beruchte 'forever chemicals'. Sowieso is de nu toegekende schadevergoeding 'voorlopig'. "Eigenlijk moet dit als een voorschot gezien worden. Daar komt dus nog een vervolg aan”, zegt persrechter Dirk Scheers in HLN.

De Standaard - Chemiebedrijf 3M moet Zwijndrechts gezin schadevergoeding betalen, 17 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 24 mei '23
  • 18:10

Nu de eerste schadevergoeding een feit is, grijpt ook Nederland zijn kans. De landsadvocaat heeft chemiebedrijf 3M per brief aansprakelijk gesteld voor schade aan de Westerschelde.

Dat is een 'ongebruikelijke stap', volgens experts in het FD.

Volgens minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers is er sprake van financiële schade bij vissers en Rijkswaterstaat - en van zorgen bij omwonenden. Al 28 ondernemers hebben een claim ingediend, van tienduizenden tot miljoenen euro's, bij het schadeloket van de provincie Zeeland. "De vervuilers moeten betalen, niet de gebruikers en beheerders. 3M aansprakelijk stellen past bij dat uitgangspunt."

De landsadvocaat stelt 3M ook aansprakelijk voor schade aan het ecosysteem. "De staat laat deze schade inventariseren door twee onafhankelijke partijen, die het ministerie niet wil noemen. Deze partijen zullen ook onderzoeken welk percentage van deze schade door 3M komt," vervolgt de krant. Mogelijke gezondheidsschade bij de Zeeuwen maakt geen deel uit van de aansprakelijkheidsstelling. Maar dat kunnen benadeelde burgers nu zelf doen, met het precedent van de Zwijndrechtse buren als opstapje.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.