0
Fotocredits: Ceviche, Héctor de Pereda, via Flickr

Flash Dagelijkse KostPeru is de Lionel Messi van de gastronomie

Wat de Franse keuken in 200 jaar deed, de Italiaanse in 100 en de Japanse in 50, lukt de Peruaanse keuken in 25 jaar.

Dit jaar staan er maar liefst 4 Peruaanse chefs in de 2023-editie van The World's 50 Best Restaurants, met op de eerste plaats restaurant Central in Lima.

Het Peruaanse succes is gebaseerd op 3 pijlers, schrijft de Financial Times. Ten eerste is er de gigantische variëteit aan locale ingrediënten. Peru heeft meer dan 4.000 aardappelvariëteiten en 50 soorten mais en kan putten uit het tropisch regenwoud van de Amazone, het hooggebergte van de Andes en de wateren van de Stille Oceaan (ceviche, anyone?).

Daarnaast is Peru een melting pot van culturen, van de afstammelingen van het Incarijk en de Spaanse Conquistadores tot de erfgenamen van de Aziatische, Afrikaanse en Europeaanse immigranten, die elk hun eigen culinaire tradities meebrachten.

Maar bovenal gaf de Peruaanse supersterchef Gastón Acurio de culinaire boom vleugels door een beweging op gang te brengen die voedsel positioneert als een instrument voor nationale trots - waardoor het een motor werd van toerisme, de restaurantbranche, landbouw en visserij. "Koken," zegt Acurio, "is een middel voor sociale verandering, een instrument voor het creëren van rijkdom, vrede en broederschap". Het resultaat? "De Peruaanse keuken is de Lionel Messi van de gastronomie," zegt restaurantcriticus Diego Salazar, voormalig 50 Beste-jurylid, onomwonden.

FinTimes - How a unique recipe took Peru to the top table of global cuisine, 21 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.