2
Fotocredits: 'Koffie', Pixabay

Flash Dagelijkse KostPerfecte espresso maak je met een wiskundig model

In hun zoektocht naar de perfecte espresso hebben onderzoekers een mathematisch model van het zetten van een bakkie pleur gemaakt. Dat laat zien dat zelfs kleine verschillen in hoe de koffie aangedrukt is in een espressomachine kunnen leiden tot slappe brouwsels en een waterige smaak.

Espresso maak je door heet water door samengedrukte, gemalen koffiebonen heen te jagen onder hoge druk. Het oplosbare deel van de koffie gaat mee met het water en komt in je espresso terecht.

Tijdens het zetten van koffie verliezen de koffiekorrels zo’n 20% tot 25% van hun massa. Dat heet extractie. Bij te weinig extractie smaakt koffie 'onderontwikkeld', bij te veel extractie te bitter. Voor een optimale extractie is het belangrijk dat het water overal met dezelfde snelheid door de samengepakte koffiekorrels stroomt. Daarom is het van belang dat de dichtheid van de koffie overal hetzelfde is.

Wie ongelijkmatige extractie weet te voorkomen, helpt koffieketens en thuisbrouwers geld te besparen. Als je koffie efficiënter gebruikt, heb je er immers minder van nodig.

Phys.org - Extracting the best flavor from coffee, 14 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #2
  • 21 mei '23
  • 15:11

Heb de maling van 10 op 8 gezet, en extra goed aangestampt. Inderdaad beter resultaat: meer kracht en schuim!!! (had deze molen juist gekocht omdat die als fijnste maalde :(
Dus dank voor deze info
(ps een 15 BAR zetter... ook die factor van belang)

Frank Buurman
  • #1
  • 19 mei '23
  • 13:23

Interessant. Gebruik altijd de zeer fijne instelling, maar zal eens 2 standen lager proberen.
Voor de smaak is de kwaliteit van de bonen belangrijker. En de branding (waarbij hoog gebrand ook slechte kwaliteit kan camoufleren).
En bij een volautomaat kan onvoldoende reiniging ook voor een bittere smaak zorgen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.