Restaurant Toscanini in Amsterdam vraagt gasten op te passen met het gebruik van parfum. Het beïnvloedt de zintuigelijke ervaring van koken en dineren.
Geur en smaak zijn sterk met elkaar verbonden. Net als roken, kan een overheersende parfum de smaak van het eten verstoren. Zowel koks als restaurantgasten kunnen last hebben van een parfumwalm.
“We willen graag dat al onze gasten een geweldige ervaring hebben, maar soms wordt dat bemoeilijkt door overvloedig parfumgebruik. Daarom willen we u vriendelijk vragen hier rekening mee te houden door wat subtieler parfum te gebruiken”, luidt het verzoek. In steden als Londen en Parijs is het vaak in Japanse restaurants al gebruikelijk om rekening te houden met het dragen van parfum.
De trend lijkt zich langzaam te verspreiden. Restaurants worden steeds sturender naar hun gasten toe, of het nu gaat om gewenste kleding, aankomsttijd of in dit geval, parfumgebruik.
Een Spaans restaurant doet het net andersom. Daar laten ze gasten een parfum ruiken die ze vervolgens gebruiken ter inspiratie voor het dessert.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.