1
Fotocredits: 'Europese paling', Bernard Dupont

FlashPalingpetitie pleit voor aal-areaal

Precies 42.067 handtekeningen uit heel Europa kreeg Eurocommissaris voor Visserij Virginijus Sinkevičius overhandigd van onder meer de Nederlandse NGO’s Good Fish en RAVON. De handtekeningen werden verzameld in het kader van de 'Power to the Paling'-petitie, die op herstel van de palingpopulatie wil. Want ondanks de Europese Aalverordening uit 2007 gaat het de paling nog steeds niet goed.

En dus moet Sinkevičius de leiding pakken "om de lidstaten te bewegen gezamenlijk een concrete route richting dat herstel in te zetten." De meest bekende concrete maatregel, uitzetten van glasaal, is een korte termijnmaatregel. 'Natuurlijke migratie' van aal is leidend. En hoe moet dat dan?

Bijvoorbeeld door het 'aal-areaal' te vergroten. Van de geschikte wateren in Europa zou meer dan 75% aangewezen moeten worden als leefgebied voor aal. Dat leefgebied moet integraal bereikbaar gemaakt worden door effectieve vismigratievoorzieningen (nu lukt het minder dan 25% van de jonge aal knelpunten als stuwen te passeren, dat moet naar 75%). Verder moeten pompen van gemalen en waterkrachtcentraleturbines visveilig zijn en uiteraard moeten gebieden in het aal-areaal schoon en veilig zijn. Want wat heb je er aan als de volgroeide aal, na circa 15 jaar, te zwak is door vervuiling om een lange reis af te leggen en voor gezond nageslacht te zorgen?

Nature Today - Nature Today | Nederlandse NGO?s in Brussel op de bres voor de paling , 11 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 13 sep '22
  • 11:13

+1 voor de titel!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.