1
Fotocredits: "Portrait of Cod", August Linnman, via Wikimedia, CC-BY-SA-2.0

FlashOudere vissen planten voort

De visserij wordt geacht jonge vissen door de mazen van het net te laten glippen zodat ze groot kunnen groeien. Verstandig. Volwassen vissen, zeker de al wat oudere, zijn de beste voortplanters. Een enkele kabeljauw kan jaarlijks meer dan een miljoen nakomelingen krijgen. Dus ook op volwassen vissen moeten we zuinig zijn, zegt nieuw onderzoek. Niks nieuws aan. Noorse biologen stelden al in de vorige eeuw vast dat jagen op de grootste exemplaren de stand meer schade doet, dan kleine mazen in het net.

ScienceDaily - Against overfishing: Save the oldies! Harvest slots protect fish stocks without compromising fisheries yield, 17 mrt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #1
  • 18 mrt '20
  • 8:39

Er is een vergelijkbaar fenomeen (geweest?) in het Verre Oosten. Het ploegdier is daar de waterbuffel. Je wilt natuurlijk sterke beesten om de ploeg te trekken. Dat zijn de stieren, maar net als die van de koe zijn die wat lastiger te hanteren. Castreren dus, net als ossen. Maar door vele generaties van het castreren van de grootste stieren, werden de waterbuffels steeds kleiner. Tot het zo erg werd, dat de FAO een apart project op moest zetten voor een regionaal fokprogramma, wat de grootste stieren bijeen bracht (ik meen me te herinneren dat ze in Birma beter hadden opgelet en nog zwaardere buffels hadden) en door gerichte strategieen weer aan goede trekbuffels te komen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.