1
Fotocredits: Metric Volume Measuring Vessels Backsides, carol, via Wikimedia

Flash Dagelijkse KostOude Amerikaanse cultuur: cups versus grammen

Heb je ook weleens staan zuchten in de keuken omdat je een Amerikaans recept met cups probeert te volgen? "Hoeveel gram is nou eigenlijk 1 cup bloem?" vraag je je af. En suiker dan? De verwarring slaat toe, want afhankelijk van het ingrediënt, wisselen de grammen per cup. In een recent artikel ging The Guardian dieper in op deze meetmethode en waarom Amerikanen zo vasthouden aan het gebruik van cups, terwijl de rest van de wereld liever de precisie van de weegschaal hanteert.

Onderzoek laat zien dat een groeiend aantal Amerikanen een keukenweegschaal aanschaft en Europese kookboeken koopt, in plaats van te wachten op de Amerikaanse versie met cupmaten. De reden? Cups zijn niet zo nauwkeurig. Tien keer een cup bloem wegen levert tien verschillende uitkomsten op. En als je een recept wilt verdubbelen of verdrievoudigen, neemt de kans op een bakfiasco alleen maar toe. Bovendien zijn cups bij plakkerige ingrediënten allesbehalve handig, aangezien er altijd wel wat achterblijft.

Toch krijg je Amerikanen niet zo makkelijk van hun cup-liefde af. Koken met cups heeft iets nostalgisch. Generaties lang leerden Amerikanen koken met cups. De vaardigheid werd overgedragen in de familie. Het is iets cultureels, maar... op z'n retour.

The Guardian - Cups v grams: why can?t American and British cooks agree on food measurements?, 7 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 8 apr '24
  • 13:57

Door het metrisch stelsel nog steeds niet officieel in te voeren blijft wereldmacht USA wat dit betreft in ‘goed’ gezelschap van Liberia en Myanmar . . .
Bij Bol hebben ze overigens nog een keur aan imperiale maatbekers.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.