Van oudsher bepaalt het opperrabbinaat in Jeruzalem wat koosjer is en wat niet. Horeca, retail en producenten moeten hun grondstoffen, processen en producten jaarlijks laten certificeren om aan hun klanten te kunnen laten zien dat ze zich aan de kasjroet, de spijswetten, houden. In de praktijk is de certificering overgelaten aan lokale afdelingen van het opperrabbinaat. Dat leidt tot meningsverschillen. Wat de ene rabbijn koosjer vindt, is voor de andere niet koosjer genoeg. De nieuwe minister van Religieuze Zaken, Matan Kahana, wil het systeem van kasjroetcertificering op de schop nemen. Hij is voor marktwerking: private organisaties die enerzijds de landelijk vastgestelde richtlijnen van het opperrabbinaat volgen, anderzijds hun eigen criteria vaststellen 'mits 3 erkende rabbijnen er hun goedkeuring aan geven'. Uiteindelijk zou dat tot meer concurrentie tussen verschillende kasjroetinstellingen moeten leiden en de kosten - voor bedrijven en consumenten - verlagen.
NRC - Koosjer eten ? de rabbijn drukt zijn stempel op een miljardenmarkt, 3 sep 2021Lees alles over reageren in de gespreksregels.