0
Fotocredits: 'Bundle of Ozempic Pens', Chemist4U via Flickr, Chemist-4-U.com

Flash GezondheidOpgepast voor Ozempic-vervalsingen

Wat duur is en schaars, nodigt uit tot fraude. Het zal dan ook geen verwondering wekken dat de eerste namaakversies van Ozempic gevonden zijn. Het van oorspong diabetes-medicijn laat de kilo’s eraf vliegen en is daarom zeer gewild.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft namaakdoses van 1 mg van de injecteerbare pennen ontdekt bij groothandelaren in het Verenigd Koninkrijk en de EU.

De autoriteiten kwamen er achter dat de producten nep waren door de serienummers te scannen. Die waren weliswaar gekopieerd van echte Ozempic-verpakkingen, maar inactief. Daardoor werden de autoriteiten gealarmeerd dat het om namaak ging.

Nep en echt zijn niet te onderscheiden als je alleen naar de verpakking kijkt. “De namaak injecteerbare pennen hebben echter een doorzichtig in plaats van grijs deksel, de basis van de pen is een iets donkerder tint blauw dan het origineel en het etiket en de dosismarkeringen zijn iets anders”, schrijft de Daily Mail.

Volgens de EMA zijn er geen meldingen dat patiënten kwalijke gevolgen ondervonden hebben.

In bijvoorbeeld België bestaat momenteel een groot tekort aan Ozempic. Producent Novo Nordisk heeft Belgische artsen laten weten dat verschillende varianten van Ozempic de komende tijd uitverkocht zijn.

Daily Mail - Urgent warning over fake Ozempic jabs flooding UK, 20 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.