3
Fotocredits: 'Breast cancer cell', National Cancer Institute via Wikimedia

Flash GezondheidOok vergrijzing verhoogt kans op kanker fors

De afgelopen drie decennia blijkt de kans op kanker voor vrouwen te zijn toegenomen met 14 procentpunten van 33 naar 47% en voor mannen van 40 naar 54%. Dat blijkt uit een onderzoek dat op donderdag 28 september is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het aantal jaarlijkse nieuwe kankergevallen verdubbelde in diezelfde periode van 56.000 tot 112.000.

De helft van alle Nederlanders krijgt op enig moment in het leven de diagnose ‘kanker’, schrijven de onderzoekers. Ze bevelen een grotere inzet op preventiemaatregelen aan om kanker en toenemende druk op de zorg te voorkomen.

De onderzoekers verklaren het gegroeide aantal gevallen en de toenemende kans op kanker door te wijzen op de groei van de bevolking die bovendien vergrijst. Dat zijn niet beïnvloedbare factoren door op preventie gerichte maatregelen. Roken, alcoholgebruik, slechte conditie, overgewicht en blootstelling aan uv-straling zijn dat wel.

Het aantal rokers daalt nog altijd en daarmee vermoedelijk ook de kans op longkanker. Door vroegdiagnose neemt het aantal gevallen van darmkanker omdat al kan worden ingegrepen in het voorstadium. Het aantal gevallen van borstkanker daalt echter ondanks vroegtijdig screening via bevolkingsonderzoek niet. Mogelijk is dat het gevolg van overdiagnostiek. In 2020, tijdens de covid-pandemie, daalde het aantal nieuwe gevallen van kanker opmerkelijk. De cijfers over 2021 en 2022 passen echt weer geheel bij de stijgende trend. Vermoedelijk was dat jaar sprake van te weinig diagnoses door uitstel van doktersbezoeken.

Door het terugdringen van hart- en vaatziekten worden mannen nu gemiddeld 7 jaar ouder dan in 1990. Vrouwen leven gemiddeld 3,5 jaar langer. Ons ouder worden heeft een belangrijke invloed op het aantal nieuwe kankergevallen en de verhoogde kans op kanker. De onderzoekers wijzen niet op oorzaken als luchtvervuiling, pesticiden in het milieu en vervuiling van de leefomgeving met dioxines en PFAS als mogelijke oorzaken van de toch wel hoog klinkende stijging. Dat is opvallend omdat wekelijks berichten verschijnen over het kankerrisico dat vervuiling - ook een beïnvloedbare factor - met zich meebrengt

de Volkskrant - De helft van alle Nederlanders krijgt in de loop van het leven de diagnose kanker, 28 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #3
  • 4 okt '23
  • 15:48

In Nederland, hoe welvarend we ook zijn, krijgen we naar verhouding vaker kanker en sterven we er ook vaker aan dan mensen in armere landen als Bulgarije. Het Europese Kanker Informatie Systeem (ECIS) vergelijkt Europese landen. Voor bijvoorbeeld slokdarmkanker voeren we het lijstje aan met de meeste patiënten en de meeste sterfgevallen. Ook bijvoorbeeld Denemarken en Noorwegen staan hoog op de lijstjes, schrijft het AD.

Voor Marcel Verheij, voorzitter van het oncologische kennisplatform SONCOS, is het duidelijk dat meer preventie nodig is. “Onze ongunstige positie wordt voornamelijk veroorzaakt door tumoren die een relatie hebben met leefstijl, zoals roken, alcohol en obesitas.”

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 28 sep '23
  • 16:09

Wat ik verontrustend vind is de toename van kanker onder jongeren. Misschien eens te onderzoeken of dat wel iets te maken heeft met vergrijzing. De foto van borstkanker duidt reeds op een jongere bevolkingsgroep.
Nog verontrustender is de toename van de zgn turbokankers die zich razend snel verspreiden.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 28 sep '23
  • 12:54

Als je 10 jaar langer leeft en gedurende die tijd blijft worden blootgesteld aan mogelijk vermijdbare giftige omgevingsfactoren dan is dat niet puur vergrijzing toch? We weten nog niet - of willen niet weten/bekendmaken - wat allemaal onnodig (licht) kankerverwekkend is. Pfas in alle kookgerei, pesticiden in voedsel, medicijnen met (onbekende) bijwerkingen etc.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.