0
Fotocredits: 'Jojo', Thang Cao, via Pexels

Flash GezondheidOnderzoekers raden diëten af, ga dansen

Herhaaldelijk afvallen en weer aankomen heeft negatieve sociale en psychologische gevolgen. Amerikaanse onderzoekers verdiepten zich in het zogeheten jojo-effect.

Hun onderzoek onderstreept hoe schadelijk jojoën kan zijn en hoe moeilijk het voor mensen is om de cyclus van afvallen en weer aankomen te doorbreken. Hoofdonderzoeker Lynsey Romo adviseert om niet te diëten tenzij het medisch noodzakelijk is.

Uit interviews met 36 volwassenen kwam naar boven dat het terugwinnen van gewicht leidde tot schaamte en zelfs obsessief gedrag. Mensen die heel graag willen afvallen grepen naar extreme methoden, zoals crash-diëten en obsessief sporten. Sociale evenementen met vrienden, familie en collega’s vermeden ze liever om maar niet in de verleiding te komen om te eten. Deelnemers voelden zich slechter over zichzelf dan voor ze met diëten begonnen.

Gezondheid blijkt niet de belangrijkste reden om kilo’s kwijt te raken. De motivatie van de deelnemers om te beginnen met een dieet kwam vooral voort uit sociale druk en de wens om aan schoonheidsidealen te voldoen.

Slechts een klein deel slaagde erin om uit de vicieuze cirkel te breken. Vooral gewichtsstigma en de dieetcultuur maken het moeilijk. Eenmaal begonnen met diëten worstelen mensen jarenlang met hun gewicht.

Als je dan toch wilt afvallen, adviseert dit onderzoek om te gaan dansen.

ScienceDaily - Study urges people to think twice before going on a diet, 6 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.