1
Fotocredits: ‘Olijfolie’, stevepb

Flash VoedselketenOlijfoliediefstal in Griekenland

Olijfolie is een gewilde buit onder dieven in Griekenland. Bij één inbraak bij een producent werd voor wel €300.000 euro aan olie buitgemaakt. Het heeft alles te maken met slechte oogsten en de sterk gestegen prijs van de olie. Sinds de prijzen 200% omhoog zijn gegaan door slechte oogsten is er veel te verdienen voor criminelen.

Veel Grieken verdienen minder dan €1.000 per maand, weinig vergeleken met andere EU-lidstaten. Nu de levenskosten oplopen, zijn er zelfs dieven die begraafplaatsen beroven. Daar wordt olijfolie gebruikt om olielampen te laten branden.

Volgens een lokale verslaggever gaan boeven niet meer achter sieraden aan, maar achter olie. Bij huisinbraken zouden dieven alleen geïnteresseerd zijn in opslagplaatsen waar olie te vinden is.

Yiannis Iliadis, een producent, maakt zich zorgen dat de dieven straks zelfs de bomen gaan beroven. Dat zou al enkele keren 's nacht gebeurd zijn.

Toch is de toenemende diefstal een kleine zorg vergeleken met de klimaatverandering waar boeren mee te maken hebben, aldus Giorgos Oikonomou, directeur-generaal van Sevitel, de in Athene gevestigde vereniging van Griekse standaardiseringsbedrijven voor olijfolie. "We verbouwen al 4.000 jaar olijven in Griekenland maar wat we nu zien is echt ongekend."

The Guardian - ?They don?t go for jewellery any more?: Olive oil theft on the rise in Greece, 17 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #1
  • 20 okt '23
  • 15:21

De consequenties van klimaatverandering. Hetzelfde valt te verwachten voor vele andere producten (zoals vele rijstoogsten mislukt door droogte of overstromingen).
De biljarden fossiele subsidies/ ondersteuning zo lang hebben ons in de situatie gebracht dat ons voedsel geen zekerheid meer is.... luxe zelfs... Dus die subsidies - zogenaamd voor onze 'economie' - hebben ons uiteindelijk nog veel meer gekost.... en blijven dat exponentieel doen.

ps een goede, goedkopere, vervanger van olijfolie is (gezonde) rauwe distelolie (hier vrij onbekend en duurder, maar in Duitsland populair, en overal verkrijgbaar vanaf €2,99 de liter). helaas niet die heerlijke smaak :( .. wel hoger verhitbaar... tot 260 graden zelfs (al raad ik dat niet perse aan ;). veel beter om te frituren ook dan zonnebloem (GM soja.. zoals bij de Aziatische verkopers) olie.
distels zijn vrij makkelijke planten. en insectenvriendelijk. en je kan altijd nog natuurlijk gefermenteerde zwarte rimpelolijven een week+ toevoegen voor een 'olijfolie-smaak' (2-4 weken beter ;) en doe er meteen rozemarijn en piment (knof) bij.
Ik kocht 8 jaar geleden al rauwe distelolie in Duitsland... toen voor € 1.89... en dat bleef de prijs tot voor 1,5 jaar... toen waren er opeens relatieve tekorten dankzij Putin. Niet door klimaatverandering/ olijf-misoogsten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.