0
Fotocredits: 'Carrots', Pxhere

Flash GezondheidNudgen werkt minder goed dan je eigen motivatie

Nudgen leek lange tijd dé perfecte oplossing om mensen gezonder te laten eten. Nudges zijn kleine, onbewuste duwtjes die aanzetten tot een bepaalde keuze. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van wortels op ooghoogte in een kantine, zodat mensen de wortels eerder pakken. En dat werkt.

Maar met alleen de keuze maken voor een wortel ben je er nog niet. Die wortel moet je dan nog wel opeten. De vraag is of dat gebeurt. Helemaal niet nudgen werkt soms zelfs beter, ontdekten Canadese onderzoekers.

De onderzoekers lieten mensen zich aanmelden voor een dagelijks trivia-spel op een site. De mensen die genudged waren om het spel te spelen, haakten een stuk sneller af dan de mensen die zich op eigen initiatief hadden opgegeven. Na 8 maanden bezochten de genudgede mensen de site 42% minder vaak.

Als een besluit volledig uit jezelf komt, lijkt je dus gemotiveerder om het uit te voeren. Een nudge moeten we dus niet zien als een oplossing, maar meer als een eerste stap, concluderen de onderzoekers. Er is nog steeds eerste hulp bij de uitvoering nodig.

The Guardian - The problem with the nudge effect: it can make you buy more carrots ? but it can?t make you eat them, 9 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.