2
Fotocredits: ‘elektrische auto’, MikesPhotos

Flash EnergieNoorwegen belast weg wat het kwijt wil

In Noorwegen was dit jaar een grote meerderheid (86%) van de personenautoverkoop elektrisch. Dat vertelt Petter Nergard Christiansen, transportadviseur bij het gemeentelijke klimaatagentschap van Oslo. In Oslo is nu 37% van de personenauto’s uitstootvrij. In 2015 was dat nog maar 5%. Al vanaf 2025 kun je geen auto met verbrandingsmotor meer kopen op de Noorse markt.

Met verschillende maatregelen is in de loop der jaren het elektrisch rijden steeds aantrekkelijker gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan vrijstelling van btw en vrije doorgang op tolwegen. Maar vlak ook gratis parkeren en toegang tot de busbaan niet uit. Toen elektrisch wel heel snel begon te groeien, moest een aantal van die privileges natuurlijk weer geschrapt of ingeperkt worden. Maar dat houdt de verdere groei niet tegen.

De registratiekosten voor een elektrische auto zijn in Noorwegen veel lager dan voor een auto met verbrandingsmotor. “We heffen belasting over waar we vanaf willen, zo simpel is het. Met de hoge registratie-inkomsten van fossiele voertuigen subsidiëren we elektrisch”, aldus Sveinung André Kvalo van de belangenorganisatie Norwegian Electric Vehicle Association. Zouden we wat Noorwegen heeft bereikt ook in Nederland voor elkaar kunnen krijgen? “Het is geen vraag van haalbaarheid, maar wil”, denkt Kvalo.

Trouw - Nog even en iedereen rijdt in Noorwegen elektrisch. ?We heffen belasting over waar we vanaf willen, zo simpel is het?, 24 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #2
  • 28 nov '23
  • 21:52

Haalbaarheid is wel een ding, want constant hoor je dat bedrijven geen nieuwe aansluitingen kunnen krijgen omdat het net vol zit. Daarnaast moet de energieproductie nog flink omhoog en dat ga je niet redden met zon en wind, zeker als vrachtverkeer elektrisch moet.

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #1
  • 24 nov '23
  • 22:27

Witte steenkool! En vatn als accu!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.