1
Fotocredits: Von der Leyen/Zelensky, Just Click's With A Camera

FlashNiet bij de NAVO, wel bij de EU

Oekraïne kan versneld aan het toetredingsproces tot de Europese Unie beginnen. Dat beloofde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Ze reisde per trein naar Kyiv om daar de Oekraïense president Zelensky te ontmoeten.
Von der Leyen overhandigde hem een vragenlijst die het startpunt vormt van een aanvraag voor lidmaatschap van de EU. Ze beloofde dat de EU de lijst snel zal verwerken. "Het zal niet zoals gewoonlijk een kwestie van jaren zijn om onze mening te vormen, maar een kwestie van weken", aldus Von der Leyen. Zelensky komt binnen een week met antwoorden. Gewoonlijk duurt het toetredingsproces tot de EU tien tot vijftien jaar. Vooral voor de landbouw (eieren en kippenvlees) was Oekraïne altijd een gevaarlijke concurrent van EU-boeren omdat het land vele factoren goedkoper kan produceren. De biologische sector was echter blij met goedkoop veevoer uit het land van Zelensky. De Navo wil Oekraïne niet toelaten. De EU hoeft niet meteen terug te vechten tegen Rusland.

De Morgen - Live - EU-baas Von der Leyen belooft Zelensky versneld toetredingsproces voor Oekraïne, 9 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 12 apr '22
  • 7:55

In de basis is dit hetzelfde, ook de EU kent een (soortgelijke) overeenkomst als het bekende artikel 5 van de NAVO. Een aanval op 1 EU land is aanval op de EU als geheel (Artikel 42.7).

Uiteindelijk duurt toetreding ook nog heel lang, zeker omdat oekraine niet voldeed aan de eisen. Als we ze toelaten komen ook alle andere kandidaatlidstaten in opstand

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.