0
Fotocredits: 'Pizza in Naples', Glen MacLarty, Wikimedia Commons

Flash Dagelijkse KostNew York pakt uitstoot pizza-ovens aan

De stad New York heeft nieuwe regels heeft opgesteld die de 2.700 pizzeria’s in de stad dwingen hun koolstofemissies omlaag te brengen, aldus The Independent. Aan iedere kolen- of houtgestookte pizzaoven geïnstalleerd voor mei 2016 moet emissiebeperkende technologie worden toegevoegd.

Volgens de voorstanders van de nieuwe regeling behoren de traditionele ovens tot de grootste veroorzakers van slechte luchtkwaliteit. Het verbranden van hout en kolen kan ozon, aërosolen, koolmonoxide, zwaveldioxide, stikstofoxiden, benzeen en zwarte koolstof vrijgeven. Die stoffen zijn allemaal nog eens extra schadelijk naast het klimaateffect van een pizza-oven.

Pizzabakkers zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de nieuwe regels. Pizzaovens zijn gemaakt om een optimale pizza te bakken. Als je gaat rotzooien met de temperatuur, brandstof of luchtstroom krijg je geen lekkere pizza, aldus de pizzabakkers.

De pizzabakkers betwijfelen ook hoeveel effect de regel nou echt gaat hebben op het milieu. De regel zou namelijk gelden voor minder dan 100 pizzarestaurants in New York.

Independent - New York City wants to reduce emissions from its iconic pizza ovens, 29 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.