1
Fotocredits: Meetpunt waterstand waterleidingbedrijf Vitens op de Veluwe, FL Media

FlashNederlandse waterbuffers gevuld, in Frankrijk bidden de boeren

Weet je nog? Die mooie maand maart van vorig jaar? Er viel geen druppel regen en de zon bleef maar schijnen. Dit jaar hebben we precies de helft minder zonuren gehad in maart. En veel meer neerslag: al bijna de hoeveelheid neerslag die normaal in de hele maart valt, zegt meteoroloog Sebastiaan Aerts op RTL Nieuws. Dat is goed voor de grondwaterstanden, die zijn in het grootste deel van het land weer op peil. Er is zelfs sprake van een 'buffertje' voor het groeiseizoen. Behalve op de hoger gelegen zandgronden van Noord-Limburg, de Veluwe en Drenthe. Daar zijn nog tekorten.

Hoe anders is dat in Frankrijk. Daar is deze winter nauwelijks regen gevallen. Het grondwaterpeil ligt er op 80% van normaal en of er de komende maanden alsnog genoeg gaat vallen, kan Meteo France niet voorspellen. Reden voor de landbouwers van Perpignan, in het droogste departement van Frankrijk (het afgelopen half jaar viel maar 130 van de normale 400 millimeter regen), voor het eerst in 150 jaar een processie te houden. Dit weekend werd Saint-Gaudérique, de Catalaanse patroonheilige van de landbouw - en specifiek waterproblemen -, in een processie rondgedragen door de stad en de daar doorheen stromende rivier de Têt.

Het hielp! Eventjes. Er viel een bui. Niet genoeg om de tekorten aan te vullen. De gelovigen zullen nog langer moeten blijven bidden.

RTLnieuws - Grondwater goed op peil door weken met regen: 'We hebben een buffer', 20 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 20 mrt '23
  • 21:48

Overschotten gaan naar plaatsen waar tekorten zijn. Grondstoffen, eindproducten, voedsel, brandstoffen, CO2 emissierechten, arbeiders . . . . . .
Gas en olie wordt van verre aangesleept om voorraden aan te leggen . . . maar water dan?

Nog niet zo lang geleden was er nog sprake van waterexport van de Franse rivier de Rhône naar Barcelona. Maar de toename van de droogte is inmiddels in een stroomversnelling terechtgekomen waardoor zoiets nu ondenkbaar is geworden. Alleen multinationals als Nestlé gaan nog door met het leegpompen van Franse drinkwaterbronnen om het water in flessen over de halve wereld te verkopen waar ze miljarden aan verdienen.

Uit de media (1999):
'De Spaanse stad Barcelona gaat zijn waterbehoefte voor een deel dekken via een pijpleiding vanaf de Franse rivier de Rhône. Volgens een wetenschappelijke commissie in Frankrijk zijn de plannen daarvoor ,,realistisch en uitvoerbaar'' en zullen er geen nadelige gevolgen zijn voor het milieu.'
De kosten voor de pijpleiding naar Barcelona werden geraamd op 2 à 2,7 miljard gulden.
Bron: NRC

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.