FlashNederlandse vrouwen doen iets niet goed

Een Europees staatje met gezonde levensjarenverwachting. In vrijwel heel Europa leven vrouwen langer in goede gezondheid - zonder dat ze om gezondheidsredenen hun activiteiten moeten beperken - dan mannen. Behalve in Nederland, waar het verschil maar liefst 5 jaar in het nadeel van de vrouwen uitvalt. Wat doen de Nederlandse vrouwen fout?EC - Number of healthy years of life: countries compared, 14 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 15 feb '19
  • 10:59

Onder aan het diagram staat: 'The number of years that a person is expected to continue to live without limitation in functioning and without disability.'
Vooral dat 'limitation in functioning' doet mij sterk denken aan de grote verschillen in regelgeving rond arbeidsongeschiktheid en ontslagrechten. Het verbaast mij dan ook niet dat mensen in een super welvarend land als Nederland relatief laag scoren.
In een grote supermarkt in Frankrijk stond ik in de rij voor een kassa die mij kort leek. Wel kort maar het schoot niet op. De kassière, een jaar of 60, had bij iedereen moeite om de gewoonste dingen af te handelen. Aan een paal hing een bordje: 'Ik ben doofstom, wilt u langzaam praten en mij daarbij aankijken. Bedankt voor uw medewerking'.
In tal van landen zijn de sociale uitkeringsmogelijkheden en tegemoetkomingen veel lager dan bij ons. Doorwerken met je handicap, ongeacht het soort werk, rest dan nog, je blijft dan nog functioneren maar in een ander tempo.

Hens Baltesen
Hens Baltesen Land- en tuinbouw
  • #1
  • 14 feb '19
  • 23:22

"In vrijwel heel Europa...." Nog 8 van de 31 landen doen iets dergelijks als Nederland: Noorwegen, IJsland, Italië, Luxemburg, Zwitserland, Portugal, Finland, Slovenië, Roemenië. Bij elkaar is 'vrijwel geheel Europa' dus maar net 70% daarvan.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.