0
Fotocredits: 'Arctic garbage', Alexandre Lavrov, via Wikimedia Commons CC BY 2.0

FlashNederlands plastic afval vervuilt Spitsbergen

Ook Nederlands plastic afval vindt zijn weg naar arctische wateren, blijkt uit een vijfjarig onderzoek. Sinds 2016 hebben toeristen die op zeilcruises waren - citizen scientists dus - plastic afval verzameld dat op de kusten van Spitsbergen aangespoeld was. In totaal vonden ze op 14 stranden 23.000 items met een totaalgewicht van 1.620 kilo.

Onderzoekers van het Duitse Alfred Wegener Institut plozen de vondsten uit. Op ongeveer 1% van het gevonden afval was aan de bedrukking of etiketten te zien waar het afval oorspronkelijk vandaan kwam. Van over de hele wereld, bleek. Er zat plastic tussen uit Brazilië, China en de VS. Ongeveer de helft was uit Rusland en Scandinavië afkomstig, en zo'n 30% kwam uit Europa. Daarvan kwam 6% uit Duitsland, 4% uit Groot-Brittannië en een opvallende 2% uit Nederland, in de vorm van een emmer uit Tilburg, een aansteker, twee doppen en een rubberen laars ‘made in the Netherlands’.

Van de totale berg afval die verzameld werd, bestond 98% uit plastic. En van dat plastic afval was 87% afkomstig van de visserij.

de Volkskrant - Nederlands plastic afval duikt op in Noordpoolgebied: deksel uit Tilburg, rubberen laars ?made in the Netherlands?, 10 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.