0
Fotocredits: 'A Man with Headphones Relaxing on the Sofa', Thirdman, via Pexels

Flash Gezondheid‘Nederlands Niksen’ moet Britten behoeden van burn-out

Het Nederlands is de enige taal die een woord heeft voor ‘niksen’. Britse sportscholen geven nu cursussen ‘Nederlands Niksen’. Je zou verwachten dat het concept vrij universeel is, maar het is blijkbaar zo simpel dat de Britten het liever pikken dan zelf bedenken.

De definitie van niksen is letterlijk “niets doen”. Alles kan onder niksen vallen, zolang er maar geen resultaat of doel aan verbonden is. Denk aan op de bank zitten met een lekker kopje thee, terwijl je uit het raam staart.

Niksen helpt bij het loslaten van spanning. De Britse sportschool David Lloyd biedt sinds afgelopen maand cursussen ‘Niksen’ aan, in samenwerking met de Nederlandse psycholoog Jan de Jonge. Hoe lekker 'niksing' ook is, er is dus wel een cursus voor nodig.

Dat wij het enige taalgebied zijn met een woord voor niksen, betekent niet dat wij er goed in zijn. Nederlanders zijn Calvinisten en moedigen elkaar aan om juist harder te werken, volgens Carolien Hamming, de CEO van het CSR Centrum voor onderzoek naar stress. Ook Nederlanders hebben burn-outs. Niksen lijkt in ons drukke moderne leven het verlangen naar rust uit te drukken.


The Guardian - The art of doing nothing: have the Dutch found the answer to burnout culture?, 11 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.