0
Fotocredits: Landbouwgrond, uitsnede, Bastian

Flash PerspectiefNederlandse beleggers hebben in VS meer land dan alle Nederlandse boeren opgeteld

Nederlandse investeerders, voornamelijk pensioenfondsen bezitten in de Verenigde Staten 2 miljoen hectare landbouwgrond. Daarmee staat ons land in de top drie van buitenlandse grondeigenaren in de VS, volgens een onderzoek van journalistencollectief Investigate Midwest. Ter vergelijking: Nederland telt zelf 1,8 miljoen hectare landbouwgrond.

Met een totaal van 11,5 miljoen hectare in buitenlands bezit in de VS, vertegenwoordigt dit een aanzienlijk deel. Investigare Midwest maakt zich al jaren druk over cijfers van buitenlandse investeerders die land kopen in de VS.

De leidende positie van Nederland volgt op Canada, dat met ongeveer 2,8 miljoen hectare de grootste buitenlandse eigenaar van Amerikaans (bos)land is. Duitse investeerders hebben ongeveer 785.000 hectare, Britse 688.000 hectare. Ook investeerders uit Italiƫ, Portugal en Frankrijk hebben landposities in de VS.

Het merendeel van deze investeringen, ongeveer 54,9%, bestaat uit bosbouwgrond. De rest bestaat voor 23,6% uit weiland en slechts 21,5% uit bouwland. Dit geeft een indicatie van de diversiteit in investeringskeuzes.

De drijfveer achter deze investeringen is de behoefte aan zekere en conservatieve beleggingen om het uitgebreide pensioenstelsel van Nederland te ondersteunen. De Amerikaanse landbouw geldt als veilige sector voor dergelijke investeringen.

Boerderij - Nederland grote investeerder landbouwgrond Verenigde Staten - Boerderij, 12 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.